Home

Achtergrond 169 x bekeken

'Nederlandse bedrijfsleven staat er goed voor'

Vrijwel elke sector van het bedrijfsleven in Nederland draait momenteel goed, met een gemiddelde omzetgroei van 6,1 procent in 2007.

Ook de vooruitzichten voor volgend jaar zijn gunstig. Dat meldde Rabobank vandaag op basis van eigen onderzoek.

De specialisten van de coöperatieve bank maken wel kanttekeningen, zoals bij de bouwsector. De voorwaarden voor verdere groei zijn hier weliswaar aanwezig, gezien de grote vraag naar woningen en de investeringsbereidheid bij bedrijven. Maar gebrek aan gekwalificeerd personeel vormt een knelpunt en ook de stijgende prijzen van grond en bouwmaterialen en oplopende loonkosten hebben een temperend effect.

Een tekort aan goed personeel speelt volgens de onderzoekers ook in andere sectoren, zoals horeca en recreatie. Deze sector presteerde in de eerste helft van dit jaar boven verwachting en ook voor 2008 is de prognose gunstig, maar het gebrek aan goedopgeleide en gemotiveerde vakmensen kan horeca- en recreatiebedrijven hinderen.

Voor doemdenken is geen enkele reden als het gaat om de Nederlandse industrie, stelt Rabobank vast. Deze sector presteert "prima'' en veel bedrijven weten zich internationaal "uitstekend'' te weren. De onderzoekers noemen het ook positief dat industrie en innovatie weer op de politieke agenda staan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.