Home

Achtergrond 1125 x bekeken 1 reactie

Nederlander op de maisbult in Oost-Duitsland

Sinds we zzp’er Maarten inschakelen bij het inkuilen van de mais, loopt het stukken beter aan de maiskuil. We hebben dit jaar prachtig voer.

Het inkuilproces is voor een Duitser meestal niet zo belangrijk. Duitsers zijn behoorlijk verwend met mooie sleufsilo’s en groot materiaal. Wij hebben geen sleufsilo’s. Wij zijn blij dat onze maïs in ieder geval overal op beton kan liggen. Doordat wij het zonder sleufsilo’s moeten stellen, is bij ons het aanrijden van de maïs van nog groter belang. Aanrijden in het midden van de bult kunnen Duitsers prima. Maar ja, het gaat juist om de kanten. Met hun silagewagens rijden ze trouwens absoluut niet achterwaarts de bult op. Aan de voorkant er op en aan de achterkant er weer af rijden, dat willen ze graag. Ook al rijden ze daarmee veel kapot. Wij hebben zelf veel andere werkzaamheden en kunnen daarom helaas niet de hele dag bij de bult staan.

Maarten houdt toezicht

Dit jaar gaat het anders. Dit jaar hebben wij Maarten. Maarten is een zzp’er uit Nederland. We zetten hem op de maïsbult. Voor hem is het vooral erg mooi om te doen. Maarten leert de Duitse loonwerker hoe je de kanten moet aanrijden. Ook onze medewerker krijgt uitleg en er wordt geoefend. De Duitser op de bult is niet zo blij met Maarten. Hij wordt namelijk goed in de gaten gehouden en als hij niet oplet, wordt hij op zijn vingers getikt. Verder staat Maarten ook de hele dag met de hark om de bult.

Melkzuurbacteriën en broeiremmers

Eén van onze bulten wordt volledig behandeld met Sil-All Fireguard, een mengsel van melkzuurbacteriën en broeiremmers. De werkzaamheid van dit product kunnen we na het fermenteren van de bult gaan testen. We kunnen goed vergelijken, want we hebben in beide bulten dezelfde maïssoort en dezelfde omstandigheden. We voeren de behandelde bult wanneer de maïs het meest gevoelig is voor broei, hartje zomer dus.
We dekken onze bult af met onderfolie en MegaplastPower.
Ook het afdekken van de maïs doet Maarten met hetzelfde fanatisme. We maken het af door de bult volledig in de autobanden te leggen. En dan begint het te regenen. Hierop drinken we een biertje. Wat een prachtig voer hebben we dit jaar!

« vorige | volgende »

Foto

Janneke van de Wal

Eén reactie

  • no-profile-image

    klaas van gijssel

    ja dat silo maken van die duitsers daar verander je niet veel aan want achter
    uit rijden dat kunnen ze niet of ze willen niet

Of registreer je om te kunnen reageren.