Home

Achtergrond 262 x bekeken 16 reacties

Natuurorganisatie in geweer tegen windmolens

Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Natuur en Milieu Overijssel maken bezwaar tegen de komst van windmolens rond nationaal park De Weerribben/Wieden.

Dat meldde een woordvoerder vandaag. De gemeenteraad van Steenwijkerland is akkoord met de bouw van twee windmolenparken.

De drie natuurorganisaties maken zich zorgen over de instandhouding van de purperreiger, een internationaal beschermde vogel. De Kop van Overijssel is een van de belangrijkste leefgebieden voor deze vogelsoort. "Mocht de provincie toch akkoord gaan met de bouw, dan stappen we naar de Raad van State.''

Volgens een woordvoerder van Natuurmonumenten is eerder overleg met de gemeente Steenwijkerland op niets uitgelopen. Onderzoek geeft aan dat door de komst van de molens meer purperreigers sterven. "Ook al zijn die aantallen laag, de schade is te groot.''

De populatie purperreigers neemt de laatste jaren voor het eerst sinds tijden weer toe. Toch is de populatie nog niet op de helft van dat aantal in 1970. De natuurorganisaties vrezen dat hun inspanningen geweld worden aangedaan door bij grote natuurgebieden in Nederland windmolens te plaatsen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W. Wisse

  Beste heer Apeldoorn

  Ik vind het geen goede opmerking.

  Windenergie is naast zonne-energie, waterkracht, bio-fuels tweede generatie gewoon ontzettend milieuvriendelijk.

  De technologie is nu nog te duur om voldoende rendement eruit te halen, dus moet er vanuit de overheid geld bij.

  Je moet wel goed nadenken waar je windmolens wilt zetten of concentreren.

  Zoals ik uw reactie lees moeten we dus er gewoonweg nog 5 kolencentrales bijzetten, daar zijn de grote energiejongens vast blij mee.

 • no-profile-image

  w.wisse

  Het is maar net wat je mooi vind. De oude graanmolens of molens om onze voeten droog te houden vinden we allemaal mooi en moeten behouden blijven. Over 100 jaar vinden ze windmolens prachtig. Het is allemaal te nieuw voor ons misschien en wij zijn nog te afhankelijk van olie en aardgas, maar over 100 jaar zijn ze blij dat we door zijn gegaan met de ontwikkeling van windmolenenergie. Windenergie kan trouwens ook een prima rendement opleven, misschien zelfs zonder subsidie, dan wel op de goede plek. Tussen mooi en economisch zit een grote tegenstijdigheid, maar zeg nu zelf het is toch best fijn om dit bericht te kunnen schijven op de computer met stroom uit een windmolen?

 • no-profile-image

  M. J. Poot

  In antwoord op de reactie van de heer Wiise uit Delft de volgende twee opmerkingen:
  1: Windenergie mag dan erg milieu vriendelijk zijn, het is, gezien het extreem lage rendement van de molens wel erg "portemonnee-ONvriendelijk".
  2: Het hoeven niet persee vijf kolencentrales te zijn; twee kerncentrales kan ook.

 • no-profile-image

  hendrikus

  knor,wakkerdier is in slaap gevallen ,denk ik

 • no-profile-image

  Knor

  nou, dat verrotdiertje ons voor paal zet is iets wat alleen jij ziet en dat zegt iets over jou enorme plaat voor de kop. verrotdiertje is gewoon een zielig geval. Als verrotdiertje (en jij ook) nou eens wist waar over het praatte dan zouden heel misschien er nog ergens lezers zijn die verrotdiertje serieus nemen. Verder vragen wij ons af wat jullie soort uitschot hier eigenlijk doen op dit forum. Als jullie nou eens met goede argumenten komen waar wij verder mee kunnen gaan, in plaats van alleen afzeiken en kwetsen van boeren en hun gezinnen. verrotdiertje komt niet verder dan het zeuren om reactie van schrijvers van deze site, terwijl jij eigenlijk het altijd over niets hebt. Het enigste wat jullie bereiken is zulk soort reacties als dat van mij en als dat jullie doel is is de opzet geslaagd. Voor de rest zijn jullie maar zielige figuren die het niet aandurven ons een discussie aan te gaan, bang om voor lul gezet te worden. En www.overbevolking.nl is een gemanipuleerde site, dus daar hebben we niets aan.

 • no-profile-image

  een critische lezer

  Windmolens draaien bij de gratie van subsidies, die wij gewone burgers opbrengen.
  Windmolens hebben niets met schone energie van doen !

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Windmolens zijn horizonvervuilers en kosten de belastingbetalers klauwen vol geld.
  Het beetje energie dat zij leveren, weegt bij lange na niet op tegen de nadelen van deze gedrochten.

 • no-profile-image

  Léon

  Windenergie bij gratie subsidie!!!!!!!!!
  Je kunt over investeringssubsidie twisten. Die krijg je niet. Wat je wel krijgt is een belastingaftrek over ontvangen inkomen.D.w.z. 2,50 euro investeren en 4 euro aftrek van je inkomen.In mijn ogen is dat geen subsidie geen inkomen dan ook geen aftrek. Een ander deel wat je wel onder susidie kunt vatten is een toeslag van 65euro per megawattuur gedurende max. 10 jaar. Hier heb ik het over bedragen bij de vorige regelingen die zo plotsklaps afgeschaft werden. Bij de bouw van die molens ging men uit van een marktprijs van 33 euro en een afschijvingstermijn van 10 jaar. afschijvingstermijn van 10 jaar is gebaseerd op het feit dat de exploitatiekosten na het 10de jaar gelijk zouden zijn aan de opbrengsten. Bij de huidige stroomprijzen van 65euro veranderd het hele financiele verhaal. In plaats van 10 jaar kunnen ze in 20 jaar afgschreven worden. Dit halveert de afchrijving met 23 euro plus de hogere prijs van 30 euro samen 53. Toeslag zou dus bijna weg kunnen vallen. Dan praat je nog over rendementen van 7ä8 procent over het bruto geinvesteerde kapitaal. Grenzen van de stijging van de stroomprijs worden in mijn ogen dus stilaan bereikt. Wat de molens duurder worden zullen ze ook efficiënter worden. Geld wat in molens gestopt wordt blijft in elk geval in de EU. Dode vogels heb ik bij de 2 hier aanwezige molens nog niet gezien terwijl ik het grasland hieronder toch in gebruik heb.

 • no-profile-image

  p.

  Jah weet je wat we steriliseren alle mannen op de aarde zodat niemand zich meer kan voortplanten. Over een goeide honderd jaar zijn we uitgestoven en dan zijn alle milieuproblemen voorbij. OF de varkens moeten intelligent worden en de wereld overnemen. Goed Hendrikus?

 • no-profile-image

  hendrikus

  je kunt ook sparen op energie,bv hier niet op reageren

 • no-profile-image

  Arthur Vermeulen

  Ik ben betrokken bij de ontwikkeling van dit windenergieproject. Omdat het project in de buurt van een natuurgebied gepland is, is een vergunning nodig in het kader van de Natuurbeschermingswet. Die is een paar maanden geleden afgegeven door de provincie Overijssel. Uit de bijbehorende onderzoeken blijkt dat de windturbines 1 purperreigerslachtoffer in de 5 jaar zouden kunnen veroorzaken. Dit is niet significant ten opzichte van de sterfte die er sowieso is bij deze populatie en instandhoudingsdoelen komen zeker niet in gevaar. Anders was die vergunning namelijk niet afgegeven.

  Als het project is gebouwd zal het ongeveer 28 miljoen kWh per jaar leveren, equivalent met het stroomverbruik van ruim 8000 huishoudens, goed voor de reductie van CO2 uitstoot van ruim 16.000 ton per jaar.

  Arthur Vermeulen
  Directeur Groenraedt

 • no-profile-image

  dirk

  het blijkt nu maar weer dat deze organisaties veel te veel macht hebben gekregen ik zou zeggen draai daar dan de subsidi kraan maar volledig dicht zou misschien wel de beste oplossing zijn

 • no-profile-image

  Knor

  wakkerdiertje, wanneer kom jij nou eens met oplossingen. Graag antwoord op de 2 volgende vragen. 1 Waar moeten we dan alle energie vandaan halen ? en 2 (past niet bij dit onderwerp, maar toch) Hoe lossen we het wereldvoedselprobleem op ?

 • no-profile-image

  gli

  Je kunt voorstander zijn van windenergie en ook een bewonderaar van het prachtige landschap van Noordwest-Overijssel. Ik vraag me af of er geen betere plaatsen te vinden zijn die minder verstoring van het landschap geven. Dat de overheid geld toegeeft op bepaald ontwikkelingen vind ik niet erg. Ik ben geen natuurfanaat, normale landbouw en energieproductie sluiten heel goed aan bij mijn opvattingen. Alles alleen maar zwart-wit zien vind ik een te veroordelen uitgangspunt.
  Mensen laten we positief-kritisch de ontwikkelingen volgen!

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Ha, ha, die Arthur toch (26 oct. 10.57).
  Als jij nou niet gezegd had, dat jij belanghebbende bent van die luchtkastelen, dan geloofden jou hier velen.
  Nu kan iedereen op zijn klompjes aanvoelen dat jouw verhaaltje een subjectief verhaaltje is.
  Iedere lezer kan m.b.v.
  een zoekmachine ff wat
  objectievere informatie raadplegen.
  Verhoudingsgewijs is de ''gebakken lucht" opwekking d.m.v. die wanstaltige gedrochten, die ook nog eens aan duizenden vogels van diverse pluimage het leven kost, de meest afkeurenswaardige energiewinning.
  Bah ,bah en nog eens bah.
  Kernenergie is helaas nog steeds de beste energieopwekker, die de
  nimmerzat mens ter beschikking staat.
  Het beste is overigens om wereldwijd de bevolkingsexplosie in te dammen.
  Wie over dat laatste wat meer wil weten, moet dan ff naar www.overbevolking.nl
  gaan.
  Alle energiebesparing wordt teniet gedaan, door de niet aflatende stroom nieuwe vervuilers in de dop.

 • no-profile-image

  een critische lezer

  GEEN windmolens in het paradijs op aarde,
  De Weerribben en de Wieden zijn al niet meer zoals ze zouden moeten zijn.
  Die toonbeelden van wanbeleid, kunnen wij wel bij Hendrikus, Knor, Wisse, Dirk, Arthur of Vermeulen
  kwijt.
  Bovendien zet wakker dier hen al zo vaak voor paal,
  dat een windpaal voor hun varkenskot niet opvalt.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.