Home

Achtergrond 239 x bekeken

'Nacht van de Nacht is groot succes'

De derde editie van de Nacht van de Nacht was volgens de organisatoren een groot succes.

Volgens de initiatiefnemers, Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties, bezochten ruim 12.000 mensen de activiteiten die zaterdagavond en -nacht werden georganiseerd.

Deden vorig jaar nog een handjevol bedrijven en tientallen gemeenten aan het evenement mee, dit jaar doofden ruim honderd gemeenten en tientallen bedrijven de verlichting van torens, kerken en monumenten.

Zo bleven gebouwen als de Martinitoren in Groningen, de Euromast in Rotterdam en de Tweede Kamer in Den Haag die doorgaans 's nachts worden verlicht, in het duister gehuld. Ook bij alle IKEA-vestigingen en gebouwen van verscheidene energiebedrijven gingen de lampen uit. Texel werd het donkerste eiland van Nederland. Daar was geen verlichting langs wegen en op het veerhaventerrein.

Daarnaast werden in het hele land zo'n tweehonderd 'duistere' evenementen georganiseerd. Zo waren er onder meer nachtelijke fiets- en wandeltochten, nachtdichters op het strand, workshops nachtfotografie en zoektochten naar nachtdieren. De opkomst was hoger dan in voorgaande jaren en vaak moest dan ook nee worden gezegd tegen belangstellenden voor activiteiten waaraan maar een beperkt aantal deelnemers kon meedoen.

Echt donker was het overigens niet op de meeste plaatsen, omdat door de bewolking het licht van steden op de omgeving kaatste. Deelnemers aan de planetenwandeling in het bos bij Nijmegen bijvoorbeeld hadden hierdoor geen zaklamp nodig om de weg te volgen.

Het drukst bezocht waren dit jaar Witterveld in Drenthe waar ongeveer 250 mensen met olielampjes langs dichters liepen en Nationaal Park Zuid-Kennemerland met vijfhonderd deelnemers aan een lichtjestocht. In de Weerribben maakten ongeveer negenhonderd mensen een vaartocht.

Met de Nacht van de Nacht willen de milieuorganisaties aandacht vragen voor de schoonheid van de donkere nacht die wordt bedreigd door de toenemende lichtvervuiling. Het is een onderdeel van de campagne Laat het donker donker.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.