Home

Achtergrond 1 reactie

Na vijf jaar weer rassenlijst zaaiuien voor Noorden

De verschillen tussen de uienrassen op de nieuwe rassenlijst zaaiuien die PPO en Agrifirm vanmiddag presenteerden, zijn groot.

Voor het eerste sinds vijf jaar beschikt de noordelijke helft van het land over een rassenlijst zaaiuien. De rassenlijst, samengesteld door PPO en Agrifirm, werd gepresenteerd op de Internationale Ui & Peen Manifestatie in Dronten.

In navolging van de collega’s in het zuiden van het land – het Uien Innovatie en Kennis Centrum bracht op 23 augustus in Colijnsplaat haar rassenlijst naar buiten – kunnen telers uit de bovenste helft van Nederland hun rassenkeuze weer baseren op een speciaal daarvoor samengestelde lijst.

"Dit zijn de gemiddelde resultaten van het rassenonderzoek van de afgelopen twee jaar", licht Lubbert van den Brink van PPO Lelystad toe. "Die resultaten zijn vergelijkbaar met de rassenlijst van voor 2002, dat staaft ons idee van betrouwbaarheid." In dat jaar 2002 stopte de financiering voor de rassenlijst, waardoor deze niet meer kon worden gemaakt.

"Hier en daar werd een lijstje bekend gemaakt, maar die kon je niet aan elkaar koppelen", weet Van den Brink. "Dit is een betrouwbare lijst. De representatieve rassen zijn onder dezelfde omstandigheden geteeld. Daardoor zijn ook de rode en gele rassen goed met elkaar vergelijkbaar."

De rassen verschillen sterk in hardheid, opbrengst en vroegheid. "Nu is het aan de teler om een keuze te maken. Die is gebaseerd op de voor hem belangrijke kenmerken."

Eén reactie

  • no-profile-image

    aal

    Eén rassenlijst die wat dikker is zal meer kansen in de markt leveren

Of registreer je om te kunnen reageren.