Home

Achtergrond

NBvB opgelucht na verwerpen spuitvrije zones

NBvB-voorzitter Jan van Leeuwen is opgelucht dat het voorstel voor spuitvrije zones van tien meter langs sloten is verworpen.

Het Europese Parlement stemde vandaag tegen het voorstel dat eerder door de Europese Milieucommissie werd goedgekeurd. "Voor de boomkwekerijsector zou deze maatregel desastreus zijn, de helft van de sector zou meteen kunnen stoppen en het zou het einde van het boomkwekerijcentrum Boskoop betekenen," aldus Van Leeuwen.

Het voorstel maakte deel uit van de 'Kaderrichtlijn duurzaam gebruik van pesticiden' waarover het Europese Parlement vandaag stemde. Het plan voor de spuitvrije bufferzones riep veel verzet op vanuit de agrarische sector in Nederland. Het zou in de praktijk betekenen dat op 35% van het Nederlandse landbouwareaal geen gewasbeschermingsmiddelen meer gebruikt zouden mogen worden. De grote Nederlandse fracties in het Europese Parlement waren dan ook tegen het voorstel. Volgens Van Leeuwen heeft de lobby van uit de NBvB en LTO richting de Nederlandse Europarlementariërs goed gewerkt.

Lees ook EU verwerpt spuitvrije zone langs water

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.