Home

Achtergrond

Monniken weer straat op in Myanmar

Voor het eerst sinds het neerslaan van de demonstraties in Myanmar (Birma) begin oktober zijn monniken weer de straat op gegaan om te betogen tegen de junta.

Vandaag liepen naar schatting tweehonderd geestelijken door de straten van de stad Pakokku. Volgens een ooggetuige ging het om een gebedsmars. Leuzen tegen het militaire regime werden niet gescandeerd. De mars duurde ongeveer dertig minuten. Pakokku was begin september ook al het toneel van protesten. Toen namen monniken ongeveer twintig leden van de ordetroepen in gijzeling nadat deze waarschuwingsschoten hadden afgevuurd.

Hoewel de agenten ongedeerd werden vrijgelaten, lijkt de actie in Pakokku de opmaat te zijn geweest voor het harde ingrijpen door de junta tegen latere protesten. Minstens dertien, maar vermoedelijk nog veel meer mensen kwamen daarbij om.

De nieuwe demonstratie komt enkele dagen voor het bezoek van VN-gezant Ibrahim Gambari aan het Aziatische land. Die arriveert naar verwachting zaterdag, bevestigde een VN-woordvoerder vandaag. Hij zal een dag later een bezoek brengen aan Nay Pyi Taw, de nieuwe hoofdstad van het land. Het is het tweede bezoek van Gambari aan Myanmar na het neerslaan van het eerdere grootschalige protest.

Volgens het dissidente radiostation Democratic Voice of Burma blijven de monniken vasthouden aan hun eisen voor een verlaging van de brandstofprijzen, nationale verzoening en de vrijlating van politieke gevangenen, onder wie Nobelprijswinnares en oppositieleidster Aung San Suu Kyi. "We zijn niet bang gearresteerd of gemarteld te worden'', citeerde de zender een van de monniken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.