Home

Achtergrond 198 x bekeken

Ministers willen verbod op verkoop paddo's

Het kabinet wil de verkoop van paddo's verbieden. De gevolgen van het gebruik zijn te onvoorspelbaar.

Smartshops die straks toch paddo's blijven verkopen, kunnen worden gesloten. De ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) hebben afgesproken dat paddo's onder de Opiumwet komen te vallen.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie bevestigde vandaag een bericht in de Telegraaf van die strekking. Het verbod zal gelden voor zowel gedroogde als voor verse paddo's.

Het probleem van paddo's is dat de gevolgen op het gedrag van de gebruiker onvoorspelbaar zijn. De ene gebruiker ervaart het als prettig, terwijl anderen doordraaien. "Het kan hele vervelende 'trips' tot gevolg hebben, soms met een fatale afloop'', aldus een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid. Afgelopen maart sprong een 17-jarig Frans meisje na het eten van paddo's van een brug in Amsterdam, waarna ze overleed.

Het aantal incidenten dat te maken heeft met paddogebruik, is de laatste jaren fors toegenomen. Vooral jonge toeristen komen in de problemen door paddogebruik.

Met een paddoverbod sluit het Nederlandse drugsbeleid meer aan bij de ons omringende landen, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Daar zijn de paddestoelen die hallucinaties veroorzaken doorgaans verboden.

De ministers verwachten de Tweede Kamer vandaag per brief te informeren over het voorgenomen paddoverbod.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.