Home

Achtergrond 174 x bekeken

Minister waakzaam bij buitenlandse overnames

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken wil een ”expertgroep” in het leven roepen, die zich buigt over eventuele overnames van Nederlandse ondernemingen door buitenlandse ”staatsfondsen”.

De CDA-bewindsvrouw zei in het zakenprogramma RTL-Z te willen voorkomen dat Nederlandse bedrijven die van belang zijn voor de hele economie onder politieke invloed komen.
Nederland stelt zijn markten open voor investeerders uit het buitenland, maar omgekeerd geven veel landen Nederlandse bedrijven niet de ruimte om daar actief te zijn. In Europa heeft dat al geleid tot forse kritiek op de liberalisering van onder meer de energiemarkt en de postmarkt in ons land.
In andere landen heeft de overheid veel meer greep op belangrijke bedrijven.Bovendien is vaak niet duidelijk wie achter bepaalde fondsen zit die bedrijven opkopen. Nederlandse ondernemingen kunnen in de belangstelling staan van investeerders uit andere werelddelen, waar geen sprake is van een open economie, maar wel van staatsinvloed.
Van der Hoeven noemde overigens geen concrete voorbeelden van bedrijven of sectoren die de expertgroep op de korrel moet nemen. Ook liet ze in het midden wat voor maatregelen ze wil treffen om ongewenste buitenlandse politieke invloed tegen te gaan. Wel maakte zij duidelijk dat ze ”geen hek om het land wil zetten”. De open economie heeft Nederland veel voordeel gebracht, aldus de minister.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.