Home

Achtergrond 241 x bekeken

Minister komt nog niet met verbod nertsenfokkerij

Er komt geen verbod op de nertsenfokkerij.

Dat staat in de nota dierenwelzijn die minister Gerda Verburg (Landbouw) waarschijnlijk morgen presenteert nadat er in het kabinet over is gesproken, zo bevestigen bronnen in Den Haag.

Een woordvoerder van de Dierenbescherming laat in een eerste reactie weten teleurgesteld te zijn, gezien de hoge verwachtingen die werden gewekt in het regeerakkoord. Daarin werd onder meer aangekondigd dat de nadruk de komende jaren ligt op het stimuleren van vernieuwingen en investeringen in diervriendelijke houderijsystemen.

Bedrijven die investeren in diervriendelijke systemen die verder gaan dan de wettelijke eisen, werd steun beloofd. De Dierenbescherming noemde het toen historisch dat er in het regeerakkoord aandacht werd besteed aan dierenwelzijn en repte van "een veelbelovend begin''.

"Maar wat we nu horen is weinig vernieuwend. Wij hebben Verburgs voorganger Cees Veerman uitgeroepen tot de dieronvriendelijkste minister ooit. Vooralsnog zien we niet dat dit beter is. Het houden van nertsen wordt niet verboden. De legbatterij is vanaf 2012 verboden, maar blijft eigenlijk gewoon bestaan, want we hebben begrepen dat er geen verbod komt op de verrijkte kooi voor leghennen. Bij de bouw van stallen gaat nu meer rekening worden gehouden met de dieren, maar we houden ons hart vast voor de veehouderij.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.