Home

Achtergrond

Minister botst met Kamer over elektriciteitswet

De Tweede Kamer wil de vinger aan de pols houden als het erom gaat of er voldoende wordt geïnvesteerd in installaties om elektriciteit op te wekken.

Tegen de zin van minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) wordt de elektriciteitswet op dat punt aangescherpt.

Bij een eventueel dreigend tekort aan capaciteit kan volgens het wetsvoorstel van Van der Hoeven de landelijk netwerkbeheerder Tennet ingrijpen door producenten te dwingen tot investeringen. VVD-Tweedekamerlid Halbe Zijlstra vindt dat zo'n zware beslissing, die gevolgen heeft voor de elektriciteitstarieven, door de minister aan de Tweede Kamer moet worden voorgelegd.

Van der Hoeven ontraadde een door Zijlstra ingediend amendement hierover, dat niettemin kan rekenen op steun van CDA, PvdA en SP, dus een ruime meerderheid. De CDA-bewindsvrouw vindt het amendement niet nodig omdat zij had toegezegd de Kamer te informeren over eventueel ingrijpen door Tennet. Volgens haar leidt het amendement alleen maar tot onnodige regelgeving en administratieve lasten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.