Home

Achtergrond 239 x bekeken 17 reacties

Mineralenquotum of ook dierrechten voor melkvee?

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders wil alvast een discussie aanzwengelen over de gevolgen voor de mestwetgeving als de melkquotering wordt afgeschaft.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Knor

  Lees het stuk toch eens een keer goed. De overheid heeft vast gelegd dat als er na het nieuwe mestbeleid een sector (maakt niet uit welke) de mestmarkt verstoord, deze zelf dit probleem moet oplossen. Dat heeft de NVV niet gezegt, maar de overheid !! Maarja, kennelijk hebben melkveeboeren zeeeeer kleine teentjes als men iets niet begrijpt. En meneer zoek het maar uit, doe niet zo hypocriet, net alsof de melkveehouderij zo diervriendelijk is. (onthooren, de kalfjes die in de bioindustrie komen, 100 koeien in een stal met 75 ligplaatsen, klauwproblemen bij 50 %v/d koeien enz) Hier zou de PVDD wel eens wat meer aandacht voor moeten hebben. Maarja jullie hebben nog een positief imago door die paar boeren die de koeien nog naar buiten doen.

 • no-profile-image

  zoek

  Ik heb niet je hele verhaal gelezen, want het was mij direkt duidelijk: Jij komt gewoon in aanmerking voor de Nobelprijs!
  Ga zo door, je bent een steunpilaar voor onze samenleving!

 • no-profile-image

  Henk

  Laat de varkenshouders zich bij hun problemen houden! De rundveestapel loopt al jaren terug terwijl de varkens zich met 7% vermenigvuldigt hebben! En nu is het de beurt aan de koeienboeren om zich klaar te maken voor de vrije markt, begint NVV zn eige dr mee te bemoeien!
  Iemand die altijd mensen heeft uitgelachen omdat ze geld staken in aankoop van 'onrendabele' grond moet nu niet mopperen over hoge afzetkosten maar zich beraden waarom hij indertijd zo'n kortetermijn visie had....

  Henk

 • no-profile-image

  Michel

  Dat is dus duidelijk, mevrouw "zoek het maar uit" ziet het allemaal somber in. Bij blij dat u nog wel een beetje kunt lachen om onze stukjes. Maar nu we u toch nooit meer zien....aju

 • no-profile-image

  ton

  Diep triest dat middels een "nieuwssite" openlijk met modder gesmeten wordt en verdeeldheid gezaaid.
  Opmerkelijk dat hier door een agrarisch medium zoveel aandacht aan geschonken terwijl ieder weldenkend mens weet dat deze discussie de sectoren nimmer voordeel zal opleveren.
  Lekker makkelijk voor politici en beleidsmakers; ze hoeven de argumenten welke hun goed uitkomen maar uit te zoeken.

 • no-profile-image

  hekkert

  Waar was de NVV toen de melkveehouderij te maken kreeg met de quotering??
  nee nu ze zelf te maken hebben met produktierechten en een ander weer lucht heeft om uit te breiden hoor je ze weer ,want tot 1997 heeft de varkens houderij ongeremd kunnen uit breiden, wie heeft hier de mestmarkt verstoort??
  hand in eigen boezem steken kan ook eerst en niet eerst naar een ander kijken, dat is te makkelijk.

 • no-profile-image

  zoek

  Gisteren, 04 oktober 2007, gelezen in Het Brabants Dagblad: "Gezinnen vechten tegen varkensreus". Het gaat hier om een Oirschotse varkensboer, die een megabedrijf van 16000 varkens in 3 stallen van 1,7 ha wil vestigen in Diessen (gem. Hilvarenbeek).Dit is 1 van de vele voorbeelden waarvan we laatste tijd hebben kunnen lezen Wat wil die NVV eigenlijk? Stel schreeuwers nu een andere sector eindelijk weer wat lucht gaat krijgen. U bent hier eigenlijk nergens welkom en m.i. volkomen terecht. Bemoeit u zich met uw eigen zaken en probeert u zich in het vroegere oostblok te vestigen, als u daar wel welkom bent tenminste. Kom nou! Ik begin zowat symphatie te krijgen voor de partij voor de dieren

 • no-profile-image

  hekkert

  als de hr knor uit duiven zo flink is moet hij of zij er ook een naam bij zettenmaar nee schreeuwen over onthoornenen en een overbezetting of klauw problemen is echt iets voor eenvarkens persoon , jammer ,......... ik had een varkens houder hoger ingeschat. ik wens u allen het beste.

 • no-profile-image

  zoek

  Aan Hekkert Vorchten.Als we onze naam er allemaal onder zetten, dan gaan we ons een beetje inhouden als we reageren. Nu kunnen we er van alles uitkramen, zonder er persoonlijk op aangesproken te kunnen worden. Want er wordt zomaar wat geroepen, pikken datgeen eruit wat van pas komt, de rest wordt vergeten, de verhalen worden altijd "naar eigen kant toe " verteld.
  Sinds die rare varkensbond deze week een brief naar de minister stuurde maarmee ze zich direct met melkveehouderij menen te moeten bemoeien is er door die varkenshouders een partij gelul verkocht over de melkveehouderij waar zelfs varkens stil van zouden kunnen worden.
  Het laatste voorbeeld hiervan kunt lezen van de Knor uit Duiven (wel een origineel gekozen naam, dat moet ik erkennen) en wel over het onthoornen van kalveren in de rundveehouderij.
  Ik denk, dat hem toch wat is ontgaan, wat natuurlijk weer niet vreemd is als je zonder na te denken altijd gelijk begint te gillen. Wat is geval? Wel. vanwege regelgeving van de overheid mag het onthoornen van kalveren slechts worden uitgevoerd na verdoving door de dierenarts. En hier wordt frequent door de AID op gecontroleerd. Bij ons betekent dat, dat de dierenarts de kalfjes dan ook gelijk onthoornd. Dus na toediening van 2 spuitjes, 1 om ze suf te maken en 1 voor de verdoving. Zo werkt dat KNOR uit Duiven. Over de kwestie van het onverdoofd castreren van biggen zijn die varkenshouders er nog niet precies uit dacht ik. Ik zou ze aanraden om eerst na te denken alvorens te gaan krijsen en zich met hun eigen zaken te bemoeien. Ik wil in ieder geval mijzelf beslist niet met de hunne bemoeien.
  vr.groet

 • no-profile-image

  Peter

  De dierhouders hebben per bedrijf hun mestrechten gekregen. Er kon bijgekocht en verkocht worden.Er is veel gewijzigd, maar ieder dier soort zijn rechten. De varkens sector heeft ingeleverd en de andere niet. Het kan niet zo zijn dat je een sector de poten onder uit zaagt en de andere laat groeien. Door de melkproductie stijging per koe zijn er minder melkkoeien gehouden dan voorheen. Maar neem aan dat het melkquotum eraf gaat is de kans groot dat het hek van de dam gaat. De ramp is niet te overzien, zeker voor de varkenshouderij. Dat is een eerlijke stelling van de NVV.

 • no-profile-image

  Knor

  Lezen Hendriksen ! Dan begrijp je het verhaal misschien. Typische weer iets voor melkboeren, als er iets geroepen word over hun sector, meteen dom schreeuwen zonder te begrijpen waar het nu om gaat. En wat dat koeien houden betreft daar wordt aan gewerkt. Als het qotum eraf gaat dat heb ik de stal voor 500 melkkoeien klaar en ben volop aan het melken. Dan ben ik jullie collega en mag ik ook dom iets roepen. (al zullen velen zeggen dat ik dit nu ook al doe ;-))

 • no-profile-image

  Henny

  Jaaah...., ik heb het gevonden hoe het verder moet met mijn bedrijf. Als varkenshouder loop je tegen grenzen aan. Je kunt als gezinsbedrijf amper meer de kost verdienen. Groeien is het motto ( verkondigd door de agribussiness die het er zelf het beste van doen ). Maar wil en kan ik wel groeien in de varkenshouderij om de kost te kunnen blijven verdienen voor mijn gezin? Zal moeilijk worden. Maar..... Eureka, ik word koeienboer!!! Varkens eruit, en melken maar. Wel even wachten tot het melkquotum eraf is natuurlijk maar die tijd heb ik wel. En dan, vooruit met de geit. Wat een voordelen:
  1. je hoeft geen dure produktierechten te kopen want de melkveehouderij mag groeien tot in de hemel
  2. Geen gedonder meer met provincie en gemeente want een rundveehouder mag zelfs midden in een natuurgebied nog uitbreiden schijnbaar
  3. Geen dure emissiebeperkende maatregelen, want de ammoniak van een koe is natuurlijk een andere als van een varken !!! Wel veel meer maar anders ( volgens LNV en LTO )
  4. Mestprobleem, geen wezenlijk verschil met nu. We voeren toch gewoon alles af naar verwerking of akkerbouwer. De akkerbouwer vraagt toch geen goede bemestingswaarde ( varkensmest) enkel de tonnen en de bijbetaling geldt. En dat zit wel goed met die rundveemest. Lekker veel m3's en lage gehalten. Daar kun je flink voor beuren zegt de akkerbouwer.
  5. Goodwill bij de bevolking ( tenminste dat hoor ik van andere melkveehouders ) al vrees ik dat dit snel minder wordt, maar ja kleinigheidje hou je toch. 6. Een vrije markt voor de zuivel, en daar heb je als voormalig varkenshouder dan een groot voordeel mee. Je kunt namelijk met die markt en de wisselende prijzen omgaan, in tegenstelling tot de huidige melkveehouders die altijd + gedraaid hebben, en niet weten wat het is om ook negatieve inkomens te hebben. De huidige veehouders leren dat ook wel maar toch, een kleine voorsprong heb je toch. Je raakt immers niet in paniek van een negatief boekjaar, maar weet op je kostprijs te letten.
  7. steun van de horizontale belangenbehartigers ( LTO ) die zeggen niet sectoraal te werken, maar volgens mij (en veel collega's) het belang van de rundveehouderij laten prefereren boven de belangen van andere (intensieve) sectoren.
  8. Zal wel niet veel buiten kunnen werken met zo'n intensieve melkveestapel, maar dat is geen verschil met het heden.
  9. Het voer halen we wel in het buitenland als we hier niet voldoende hebben. We hebben Rotterdam toch nog altijd.....
  10. En toen ging de wekker. Melkveehouders: WAKKER WORDEN, OF ZIJN JULLIE ZIENDE BLIND.
  De minister zou ook eens zo'n droom moeten hebben. Ik gun alle sectoren het beste en wil me absoluut niet af zetten tegen andere sectoren. We zijn tenslotte allemaal ondernemers in de groene ruimte. Wel eis ik gelijke monniken, gelijke kappen. En dan zal de markt wel bepalen wie de langste adem heeft.

 • no-profile-image

  zoek

  Ach, tegenwoordig heeft iedereen in dit land een mening. Iedereen heeft gelijk, ook u. Maar wat u allemaal vindt doet er niet toe. Zinloos om je visie hier in te toetsen, doet niemand iets mee. Ik heb hier nog steeds gene ene beleidsmaker of bestuurder zien reageren. Volgens mij is het slechts het klootjesvolk dat reageert. Kibbelt u maar lekker verder, het is lachwekkend. Bij deze haak ik af, ga gewoon met m'n eigen zaak verder. Ik zou u nog willen adviseren uw frustratieverhalen niet te lang te maken, dan worden ze saai en niet meer tot het eind gelezen. houwdoe

 • no-profile-image

  Hendriks

  Kunnen de varkensboeren zich niet beter met hun eigen terrein bemoeien, en niet afgeven op een andere sector.!!!!!!!!!!!
  Als je afgunst kweekt ga dan ook maar eens een keer koeien houden.

 • no-profile-image

  Joris

  Diegene die het mestbeleid altijd maar verstoort hebben, zijn toch volgens mij de varkensboeren! die dachten toch altijd zonder grond te kunnen boeren.

 • no-profile-image

  Herbert

  Henny uit Brabant, jouw verhaal is mij uit het hart gegrepen.
  Ik ben alleen bang dat veel melkveehouders je aandachtspunten niet onder ogen (willen) zien
  Neem van mij maar aan dat onze beleidsmakers in Den Haag wel op hoogte zijn van de punten die jij aangeeft. Melkquotum eraf, maar er komt geheid één of andere regelgeving voor terug.

 • no-profile-image

  Michel

  Goed verhaal Henny. Ik heb al eens eerder gevraagd wat de melkveesector wil doen na het qoutumtijdperk, maar heb geen enkele reactie gekregen. Zoek het maar uit neemt zelfs niet de moeite om het verhaal te lezen, laat staan zijn visie weer te geven, welke hij blijkbaar niet heeft omdat hij het gewoon niet begrijpt. Zonder af te geven op de melkveesector (of welke sector dan ook )ben ik benieuw naar hun toekomstversie. En even weer voor alle duidelijkheid, NVV vraagt alleen maar aandacht hoe om te gaan met mestmarkt na het qotum. De NVV bemoeit zich helemaal niet met de melkveehouderij, maar slechts alleen met de mestmarkt. Naar mijn bescheiden mening komt er na het qotum een enorme uitbreiding in melkvee (en iets laterin de vleeskalveren) en daardoor komt er ook meer mest. Hierdoor stijgen de kosten voor mestafzet (ook voor de melkvee) en wordt grond erg duur. Graag zou ik weten of ik het helemaal fout heb of dat we dat samen moeten oplossen?

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.