Home

Achtergrond

Minder Oost-Duitsers kopen groente en fruit in winkel

Oost-Duitsers zijn in vergelijking met 1988 minder groenten en fruit gaan kopen.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Institut für Marktforschung. Het onderzoek is uitgevoerd onder duizend inwoners van Oost-Duitsland en Oost-Berlijn.

Circa 36 procent van de ondervraagden gaf aan regelmatig groenten te kopen. Voor fruit is dat percentage nog lager. Nog niet één op de vijf ondervraagden zei geregeld fruit te kopen in de winkels. In 1998 was dat percentage nog hoger. Twee op de drie huishoudens zei toen fruit te kopen en de helft van de ondervraagden kocht groenten.

De gestegen verkoop van diepvries en koelkasten in Oost-Duitsland speelt hierbij ook een rol. Oost-Duitsers blijken meer eigen groente en fruit in te vriezen. Ook verwerken veel Oost-Duitsers fruit tot sap of jam. Vier op de vijf Duitsers doet dit, blijkt uit het onderzoek.
Het invriezen of tot jam bereiden blijkt sterk af te hangen van het type huishouden. Eenpersoonshuishoudens doen het minder dan grote gezinnen.

Een meerderheid van de ondervraagden zeiden eigen product gezonder te vinden en beter smakend. Voor 70 procent van de huishoudens is het ook een manier om te besparen in de uitgaven.

Het is bekend dat consumenten in Duitsland veel producten zelf telen. In de officiële appelprognoses wordt in augustus ook een schatting voor de thuisteelt gemaakt. Deze producten zijn voor het vroege afzetseizoen zelfs medebepalend voor de afzetprijs in de winkels.

Of registreer je om te kunnen reageren.