Home

Achtergrond 167 x bekeken

Microsoft stemt in met eisen Europese Commissie

Microsoft heeft ingestemd met de in 2004 door de Europese Commissie gestelde eisen om aanzienlijke veranderingen in zijn software aan te brengen.

Het dagelijkse bestuur van de Europese Unie had de aanpassingen geëist omdat de commissie vindt dat de Amerikaanse softwaregigant zijn monopoliepositie misbruikt om rivalen uit de markt te drukken.

In een vandaag verspreide verklaring liet de Europese Commissie weten dat Microsoft voortaan andere softwareontwikkelaars informatie zal verschaffen over zijn Windows-besturingssysteem. Op die manier kan ook andere software worden gebruikt op de systemen van Microsoft. Ook worden de kosten voor deze informatie drastisch verlaagd.

Microsoft komt daarmee tegemoet aan eisen die de Europese Commissie al in 2004 stelde. De commissie legde 's werelds grootste softwarebedrijf in dit jaar een boete op van 497 miljoen euro wegens overtredingen van de kartelregels. Daar kwam in juli 2006 nog eens 280 miljoen euro bovenop omdat nog steeds niet aan de eisen was voldaan. Deze boete werd onlangs nog bevestigd door het Gerecht van Eerste Aanleg in Luxemburg.

Op een persconferentie liet Europees Commissaris van Mededinging Neelie Kroes haar tevredenheid blijken. "Het is een overwinning voor de consument. Ik hoop dat we dit donkere hoofdstuk van onze betrekkingen met Microsoft kunnen afsluiten en in de toekomst beter kunnen samenwerken.''

Kroes heeft persoonlijk met Microsoft-topman Steve Ballmer onderhandeld over de problemen die waren ontstaan tussen de software-gigant en de Europese Commissie. De uiteindelijke afspraken zijn volgens Kroes gemaakt in een restaurantje dichtbij Rotterdam. ''Ik heb betaald,'' voegde ze daar aan toe.''Daar is toen besloten dat Microsoft onze eisen zou gaan naleven.''

De boetes die Kroes Microsoft tot nu toe heeft opgelegd, moeten natuurlijk betaald worden, maar de commissaris verwacht dat ze vanaf nu geen nieuwe dwangsommen meer aan Microsoft hoeft op te leggen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.