Home

Achtergrond

'Melk bevat goede en slechte verzadigde vetzuren'

Een daling van de zuivelconsumptie schaadt de volksgezondheid, omdat melk onmisbare grondstoffen bevat voor mensen.

Dat betoogt Toon van Hooijdonk vandaag in zijn inaugurele rede bij zijn benoeming tot bijzonder hoogleraar Zuivelkunde aan de Wageningen Universiteit.

De gedachte dat verzadigde vetzuren in melk slecht zouden zijn is volgens hem te ongenuanceerd. "In melk zitten weliswaar slechte verzadigde vetzuren, die cholesterolverhogend werken, maar ook vetzuren die dat effect niet hebben."

Wageningse wetenschappers werken aan een verandering van de vetsamenstelling van melk om de slechte vetzuren te laten verdwijnen. Dat kan door een genetische verandering bij melkkoeien te bewerkstelligen of door de samenstelling van het veevoer aan te passen. "De koe is een kwetsbare topatlete, die onze beste zorg verdient'', aldus Van Hooijdonk.

Of registreer je om te kunnen reageren.