Home

Achtergrond

Meer onderzoek naar stengelaaltjes in bollen

Het Productschap Tuinbouw (PT) laat meer onderzoek doen naar stengelaaltjes in de bollenteelt.

De aanleiding is dat de laatste twee jaar het aantal aantastingen met stengelaaltjes groeit.

De sectorcommissie Bloembollen van het PT laat het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) onderzoek doen in hoeverre stengelaaltjes te bestrijden zijn met inundatie. Ook kijkt het PPO in hoeverre ontsmettingsbaden en waardplanten als groenbemesters een rol spelen in de besmettingsdruk.

Stengelaaltjes zijn een bekend probleem in de bollenteelt, zegt Prisca Kleijn, adjunct-directeur van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB). "Voor stengelaaltjes geldt een nultolerantie. Als het aaltje in een partij zit moeten de bollen worden gekookt of vernietigd. Dat is een grote kostenpost. Koken kan wel bij narcissen, maar niet bij andere bollensoorten."

De laatste twee jaar worden meer aantastingen gemeld, zegt Kleijn. "De Bloembollenkeuringsdienst (BKD) controleert meer bij een aantal cultivars. Dat kan de oorzaak zijn van de toename. Het aantal aantastingen varieert per jaar. Dat maakt het stengelaaltje tot een moeilijk grijpbaar probleem. Daarom gaat het onderzoeksinstituut LEI een analyse maken van de gegevens om te kijken of er een trend valt te ontdekken in het aantal besmettingen."

Of registreer je om te kunnen reageren.