Home

Achtergrond 362 x bekeken

Meer nieuwe bedrijven, minder maatschappen

Er gingen 333 nieuwe bedrijven van start in 2005 tegen 164 in 2001. Het aandeel overnames in de vorm van een maatschap is gedaald van 1,6 % naar 1,2 % van de agrarische bedrijven in deze periode. Jaarlijks verdwenen ongeveer 3.000 agrarische ondernemingen, ofwel 2,8 %. Het LEI publiceerde deze resultaten van een onderzoek naar bedrijfsovername, nieuwe stichting en beëindiging in de landbouw van 2001 tot in 2005.

De meeste agrarische bedrijven gingen over via een maatschap, een ondernemingsvorm die waarschijnlijk volgend jaar verdwijnt. De maatschapsperiode duurt ongeveer 12 jaar. Eerst treden de opvolgers toe en uiteindelijk verlaat de oudere generatie de maatschap. Overname ineens is meestal financieel niet mogelijk, terwijl de opvolgers zo ook langzaam in het bedrijf kunnen groeien. Ook stappen opvolgers op steeds jongere leeftijd in de maatschap. Bij een afnemend aantal personen dat in een maatschap stapt (van circa 900 in 2001 naar circa 750 in 2005), blijft het aantal instappers jonger dan 25 jaar ongeveer gelijk, zo rond de 200. Maatschappen bestaan gemiddeld uit 2,8 personen, van wie meestal een vrouw, die vaak de moeder van de jonge ondernemer blijkt te zijn.

De nieuw gestichte bedrijven zijn vooral tuinbouwbedrijven groter dan 150 nge (nationale grootte-eenheden) in de vorm van een bv of juist kleine bedrijven met akkerbouw of overige graasdieren (geen melkkoeien). De kleine ondernemingen dienen mogelijk als hobbybedrijf voor mensen die landelijk willen wonen. Ook regelgeving kan de reden zijn om nieuwe bedrijven te starten. Afsplitsingen en samenvoegingen zijn slechts kleine groepen van bedrijven. Splitsen gebeurt vaak als broers en zussen apart verder willen of als de ouders nog hobbyboer willen blijven.

Aanleiding voor het onderzoek was dat er weinig bekend was over de levensloop van bedrijven qua juridische vorm. Het LEI, voorheen het Landbouw Economisch Instituut, is nu onderdeel van de Social Sciences Group van Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het LEI ontwikkelt voor overheden en bedrijfsleven economische kennis op het gebied van voedsel, landbouw en groene ruimte met naar eigen zeggen onafhankelijk onderzoek.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘bedrijfsopvolging’

Meer informatie LEI-rapport: Dynamiek in bedrijven; schatting aantal starters, bedrijfsovernames en –beëindigingen in de land- en tuinbouw

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.