Home

Achtergrond 263 x bekeken

Meeldauwresistente ui in 2008 op de markt

Zaadbedrijf Nickerson-Zwaan introduceert volgend jaar de eerste meeldauwresistente ui. Dat heeft de firma gisteren in Dronten op de internationale uienmanifestatie bekendgemaakt.

De ui wordt in 2008 op beperkte schaal commercieel geïntroduceerd voor de biologische sector in onder andere Nederland, Engeland, Denemarken en Duitsland. Tenminste als het aan Nickerson-Zwaan ligt. Omdat het zaad voor de meeldauwresistente ui niet biologisch is geteeld, moet daarvoor wel ontheffing worden gegeven. Anders mogen de biologische uientelers het niet gebruiken.

Biologische telers komen het eerst aan bod omdat daar de nood hoogst is. Voor hoeveel hectare er zaad beschikbaar is, is nog niet duidelijk. Daarnaast gaat de zaadfirma verder met het verbeteren van de meeldauwresistentie.

De ui komt onder de naam Peronospora destructor resistent (PDR) op de markt, genoemd naar de schimmel die valse meeldauw veroorzaakt.

Zaadbedrijf Nickerson-Zwaan maakte eind 2005 bekend dat het een ui ontwikkeld had die resistent is tegen valse meeldauw. Ze presenteerde dat nieuws vlak nadat veredelaars van Bejo Zaden en De Groot en Slot naar buiten brachten dat ze twee uienrassen hadden ontwikkeld die resistent zijn tegen valse meeldauw. Vorig jaar waren de uien voor het eerst in te zien op proefvelden in Lelystad. Komend jaar kunnen de eerste telers er zelf mee aan de slag.

Meeldauw is een groot probleem in de uienteelt, vooral in de biologische sector. Als de ui ook beschikbaar komt voor gangbare telers kan dat een forse kostenbesparing opleveren omdat ze dan veel minder hoeven te spuiten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.