Home

Achtergrond 250 x bekeken 1 reactie

'Marktstructuur verbeterd door GMO'

De Europese steun voor marktordening in de groenten en fruit (GMO) heeft een positief effect op de kwaliteit en marktgerichtheid van de producenten.

Dat blijkt uit een rondgang langs afzetorganisaties. GMO heeft de afzet niet fundamenteel versnipperd, blijkt.

Pleun van Dijk, voorzitter van telersorganisatie FresQ, is het niet eens met de uitspraak van ZLTO-voorzitter Antoon Vermeer dat GMO versnippering in de hand werkt. "GMO heeft de organisatiegraad in de sector verhoogd. Sinds de jaren negentig is er veel bij elkaar gebracht. Het heeft de samenwerking tussen telers en afzet bevorderd en de wijze van productie en afzet gemoderniseerd. De teelt is marktgerichter op gebied van verpakking en leveringscondities."

Volgens Van Dijk is er geen sprake van meer versnippering. "Eind jaren negentig, bij de invoering van de GMO, waren al veel telers niet meer bij The Greenery aangesloten." Ook The Greenery wijst op het al langer bestaan van de erkende telersverenigingen eind jaren negentig. "De nieuw erkende telersverenigingen hebben de concurrentie niet echt verstevigd."

Volgens Hans van Es, directeur van koepel DPA telt Nederland 22 erkende telersverenigingen. Andere landen als Frankrijk kennen veel meer verenigingen.

Volgens Peter van Osch, directeur van veiling Zaltbommel, heeft GMO zeker de productkwaliteit en milieu verbeterd, maar ook de concurrentie aangewakkerd. "Er zijn meer partijen."

Johan van Haarlem, voorzitter van fruittelersorganisatie NFO, had de discussie liever binnen LTO gevoerd. In de fruitteelt is de versnippering niet toe te schrijven aan GMO, stelt hij. De versnippering buiten de veiling om is er, ondanks de GMO, stelt hij. GMO heeft sterk bijgedragen aan de structuurverbetering in de fruitteelt, zoals rassenvernieuwing, zegt Van Haarlem.

Eén reactie

  • no-profile-image

    jan

    GMO is eigenlijk de tegenhanger van de individuele ondersteuning zoals in de melkveehouderij en de akkerbouw gebruikelijkis van het landbouwbeleid . In de tuinbouwwordt die echter uitgekeerd via de telers verenigingen tot max 4.1% van de omzet van de vereeniging. Deze zetten de GMO gelden vaak politiek in om leden te behouden of aan te trekken of zogenaamd inovatieve projecten (greenery) waardoor het vaak op een hoop komt en niet als ondersteuning van alle bedrijven waardoor concurentie vervalsing plaats vind tussen zij die zich laven en zij die niets ontvangen.Ook vinden er vak investeringen van plaats die er anders niet waren gekomen waardoor er marktverstoring plaats vindt.

Of registreer je om te kunnen reageren.