Home

Achtergrond 202 x bekeken 3 reacties

Marktconform

Het is zuur voor de melkveehouders. Maar het is het enige dat Friesland Foods kan doen: de melkprijs over 2006 moet worden gecorrigeerd.

De zuivelcoöperatie gaat er prat op een marktconforme melkprijs uit te keren. Die moet dan ook echt conform de ontwikkelingen in de zuivelmarkt zijn.

Zo’n melkprijs behoort verschoond te blijven van oneigenlijke invloeden, zoals bedrijfsresultaten waar creatieve boekhouders lucht in hebben geblazen. Dat speelt nu bij de Duitse coöperatie Nordmilch, die een verlies van 49,2 miljoen euro vorig jaar omboog in een winst door een stille reserve van 72,5 miljoen euro te benutten.

Met de melkprijsaanpassing zadelt de zuivelcoöperatie zichzelf wel met een probleem op. De al bestaande kritiek op het melkprijssysteem zal de komende weken aanzwellen. Uitgerekend volgende week beginnen de najaarsledenbijeenkomsten. Daar zullen de leden naar verwachting aandringen op een herziening van het systeem.

Dat is begrijpelijk. Toch dienen de veehouders zich ook te realiseren dat de marktconforme melkprijs de afgelopen jaren de veehouders heeft verzekerd van een melkprijs die altijd in de pas liep met de concurrentie. De melkprijs van Friesland Foods was nooit de beste, maar ook nooit de slechtste. Het is de vraag of het zuivelconcern die stabiliteit met een ander melkprijssysteem kan garanderen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Van een coöperatie (met een naam) waar je "U" tegen zegt mag je verwachten dat die een prijs neerzet waar je "U" tegen zegt.

 • no-profile-image

  JAN

  Ik ben het met Hertog Jan eens dat je van en ROYAL meer mag verwachten dan een mager 5je, uit de markt gesleept door anderen. Overigens bestaat het woord marktconform pas sinds er ledenraden zijn. betekenisvan het woord ledenraad; BLAFT WEINIG, BIJT NOOIT, OF TERWIJL MARKCONFORM GEOUWEHOER

 • no-profile-image

  JOR

  Hoe is het mogelijk dat dit concern het nu aandurft om de boeren melkgeld terug te vragen. Vele boeren stappen over op een betere betalende fabriek.
  Het beleid wat steeds is gevoerd is zeer discutabel je krijgt de indruk dat er een spelletje met de boeren is gespeeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.