Home

Achtergrond

'Maiswortelkever moet van quarantainelijst'

De Duitse boerenbond en de Europese landbouworganisatie Copa-Cogeca willen dat de EU de quarantainestatus van de maiswortelkever opheft.

Volgens DBV-voorzitter Gerd Sonnleitner is de uitroeiingsstrategie in verband met die quarantainestatus mislukt. Regelmatige insleep en natuurlijke opmars van de kever naar met name Zuid-Duitsland is onafwendbaar, aldus Sonnleitner.

Boeren worden geconfronteerd met zware maatregelen als het schadelijke diertje wordt gevonden. Sonnleitner, vice-voorzitter van Copa, wil dat de maiswortelkever net als andere schadelijke insecten wordt benaderd en bestreden. Volgens hem pleiten meer EU-lidstaten voor opheffing van de quarantainestatus, omdat de opmars van de kever daarmee niet meer te stoppen is.

Duitsland is dit jaar voor het eerst geconfronteerd met de maiswortelkever. Inmiddels hebben zo'n duizend Beierse boeren te maken met beperkende maatregelen in onder meer hun teeltplan. Zo'n 20.000 hectare is nu quarantainegebied.

Nederland vraagt samen met nog vier andere landen steun van de Europese Commissie voor de bestrijding van de maiswortelkever.

Of registreer je om te kunnen reageren.