Home

Achtergrond 16 reacties

Maat: geen goede landbouwgrond meer voor natuur

Nederland moet stoppen met het inleveren van goede gronden voor natuur en moet bovendien ophouden met ontpolderen.

Dat stelt Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland. Maat vindt dat de Nederlandse overheid haar landbouwbeleid moet aanpassen en moet toesnijden op de behoeften voor de komende decennia. Hij spreekt deze visie vandaag uit op wereldvoedseldag.

Maat meent dat Nederland haar landbouwgronden moet koesteren. Zo vindt hij dat bijvoorbeeld natuurprojecten in Flevoland en op Goeree-Overflakkee die ten koste gaan van landbouwgrond moeten worden heroverwogen.

De LTO-voorzitter vindt ook dat de Nederlandse en Europese overheden niet moeten inzetten op liberalisering alleen. Ze moeten tevens oog hebben voor bijvoorbeeld de voedselzekerheid, zodat Europa niet te maken krijgt met tekorten die het niet met producten van elders kan aanvullen. Nu gaan overheden er te gemakkelijk vanuit dat wat hier niet is, wel elders op de wereld valt te halen.

Bij biobrandstoffen is volgens de LTO-voorzitter een beleidsomslag nodig van belasten naar stimuleren.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  susanne jongschaap

  Super artikel.
  eindelijk worden we met zijn allen weer eens wakker geschud.
  lang leve de agrariers, die verdienen ook een toekomst

 • no-profile-image

  José

  ik bedoel : recreatie

 • no-profile-image

  braam m.j

  Ook geen glastuinbouw meer op "goede landbouwgrond"!
  Dat scheelt ook in licht en watervervuiling.
  Deze kunnen ook goed terecht op industriegebieden.

 • no-profile-image

  PHA Steinmetz

  Eindelijk na zeer lange tijd een landbouw voorman die niet slaafs achter het overheidsbeleid aanloopt. Maar te laat ?
  Waaron nooit een plan voor ontwikkeling landbouwgebieden ? Het natuurbeleid is op de zeer kleine schaal van Nederland meer dan belachelijk en de prijs is veel te hoog. Het buitengebied is de bron voor voedsel en de tuin voor burgers !

 • no-profile-image

  Wolter

  Ook helemaal mee eens. De gemiddelde burger waardeert boerenland en ziet dit als "natuur" en zelfs nog mooier dan dat. Bovendien: erkende mooiste streken ter wereld zijn cultuurlandschappen: zie Toscane in Italie. Dus het is absolute onzin om waardevolle en mooie landbouwgrond om te zetten in zogenaamde natuur ten behoeve van een aantal op hol geslagen natuurbouwers c.q. planologen.
  Ik hoop wel dat LTO het niet bij woorden laat maar nu echt actie onderneemt.

 • no-profile-image

  gerrit

  Dat is nou eens een voorzitter met visie die hij ook durft uit te spreken! Nu nog omzetten in beleid want om linksdraaiende ambtenaren op ministeries en provincie-huizen ook deze taal uit te laten spreken daar is nog wel enig lobby-werk voor nodig.

 • no-profile-image

  Adrie

  Meneer Janmaat krijgt het oosvaarderswold nooit meer van de kaart
  Dat is het parade paardje van Bouwmeester en Bliek en is heilig verklaard

 • no-profile-image

  cock de bruijn

  helemaal met meneer maat eens wij worden hier zelf bedreigd door het absolute onzinproject wieringerrandmeer
  Alleen de lokale afdeling van de LTO is voor dit project je houdt het niet voor mogelijk. Ik doe hierbij een beroep op dhr Maat om ze tot de orde te roepen

 • no-profile-image

  Jac

  ok meneer Maat, en nou voet bij stuk houden, allemaal! Voor industrie en glastuinbouw wil ik nog wel een uitzondering maken, dit kan immers een toevoeging zijn aan een gebied wat betreft economie en werkgelegenheid voor wat betreft de industrie. Tuinbouw vindt ik nog altijd een soort van landbouw en dus geen industrie. Wat betreft natuur, absoluut niet meer aanleggen ook niet ter compensatie van industrie of wat dan ook. Dit kost handenvol geld en brengt niets. Bij mij in de buurt ook, landbouwgrond braak laten liggen en dan poelen graven en struikenrommel planten. Zal mijn opa en zijn generatie zich nog wel een keer voor omdraaien in hun graf, met hun noeste arbeid deze gebieden ontgonnen en niet met de bedoeling hier een parkje van te gaan maken.

 • no-profile-image

  G

  In reactie op de uitlatingen van de LTO voorzitter inzake voedseltekorten.
  Ik denk dat het in de benen houden en/of verruimen van de stikstof-/fosfaatnorm en andere milieumaatregelen veel meer zoden aan de dijk zet dan het uit productienemen van landbouwgronden.

 • no-profile-image

  José

  maak er dan ook maar gelijk van : geen goede landbouwgrond voor recratie.
  dan blijft de goede landbouwgrond waar hij moet zijn: bij de boeren.

 • no-profile-image

  T.Peeters

  Dan ook geen woningbouw meer op GOEDE landbouwgrond. En wat nu glastuinbouw op een industriegebied als deze ook op GOEDE landbouwgrond staat???

 • no-profile-image

  miltie

  bent u wel wat erg laat mee ;het is toch allang bekent dat suikerbieten 20 keer zoveel Co2 uit de lucht haalt dan een Ha bos en de schone brandstof 30% minder Co2 uitstoot;door vernatting natuur meer ziekte"s bluetong ;teken;optimaal leef klinaat KNUT duizende dode schapen ;waarom moeten de mileau en natuur stichtingen niet mme betalen aan die kosten trek hun subsidie gedeeltelijk in

 • no-profile-image

  Han van Riel

  dhr. Albert Jan Maat heeft hier een punt. Helaas heeft hij het in zijn vorige bestuursleven reeds weggegeven toen hij net als het gross van de boeren, politici en andere "slimme" jongens heilig overtuigd was en vermoedelijk nog is dat VRIJHANDEL de oplossing is voor alle problemen op de aarde. In deze lijn is het volkomen terecht dat wij ons eten halen waar het goedkoop is en de grond inrichten zoals de meerderheid leuk lijkt.
  Naar mijn idee zal een groot deel van de huidige problemen, voedsel, energie, milieu gebaat zijn bij een meer lokale benadering en niet de huidige globale benadering.
  De vrijhandel heeft tot nu toe nog de producenten of de consumenten duurzaamheid opgeleverd en de natuur en milieu al helemaal niet.
  De handel en transport hebben tot nu toe de meeste baat bij dit systeem. Hun beurzen worden bij iedere transactie dikker!!!

 • no-profile-image

  H.Veldhuis

  glastuinbouw kan wel naar het buitenland, naar minder goede landbouwgrond,in plaats van de boeren

 • no-profile-image

  c mentink

  Eindelijk iemand die er met bestuurlijk verstand naar kijkt. Naar de toekomst kijken en niet met oude gebiedsplannen van de vorige eeuw werken, zoals ze hier nog doen in onze gemeente.
  Dhr. Maat, onze komplimenten lto-noord Tubbergen.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.