Home

Achtergrond 180 x bekeken

Maandagochtendblues heerst op de werkvloer

Een op de vier managers signaleert drankmisbruik op de werkvloer, blijkt uit onderzoek van vakblad Management Team.

Ze hebben vooral te maken met de maandagochtendblues. "Dat betekent dat er nog alcohol in het bloed zit van de vorige avond. Als je wil dat iemand goed werkt, moet je zorgen dat het promillage niet boven de 0,5 ligt.

Je moet het niet ad hoc aanpakken, maar een beleid invoeren. Bijvoorbeeld door iemand op maandag verplicht een vrije ochtend of dag op te laten nemen'', zegt Ronald Knibbe hierover op de internetpagina van Management Team. Hij is hoogleraar sociale epidemiologie van alcohol- en drugsgebruik.

Drinken tijdens het werk is vooral een probleem van managers. Ze werken dit zelf in de hand, aldus Knibbe. "Met bijvoorbeeld natte lunches. Als ontvangst bieden ze dan wat aan, dat regelen ze vaak zelf. Het is een opvatting van gastvrijheid.'' Volgens de hoogleraar kunnen werknemers hun drankprobleem makkelijk verdoezelen op het werk.

Collega's helpen vaak bij dit verdoezelen. Ten onrechte, meent Knibbe. "Bij iemand die een echt drankprobleem heeft, is het beter om iets te zeggen. Om hem verder te helpen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.