Home

Achtergrond 10 reacties

Los het mestprobleem eens echt op

Alle sectoren binnen de veehouderij moeten op dezelfde wijze hun bijdrage leveren aan de oplossing van het mestprobleem, vindt Annechien ten Have.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Michel

  Auke, ik ben het 100% met je eens. Ik had je niet helemaal begrepen.

 • no-profile-image

  Jos

  Stelling:
  Als Annechien ten Have de afzetkosten net zo hard voelde in de knip als wij in `t zuiden en oosten van `t land was ze een betere vertegenwoordiger geweest voor onze sector dan nu,was er mischien eerder aan de bel getrokken

 • no-profile-image

  Dirk

  Ik ben het met Jos eens, de zaken zijn zo vertroebeld de laatste decennia, dat we niet echt meer weten waar het probleem is onstaan.
  Ons is een probleem aangepraat, met als gevolg: hoge kosten voor gebakken lucht.
  Bedrijven die geen mest produceren voor binnenlands gebruik mogen geen belemmering hebben dmv dierrechten. Dit moet gelden voor alle diersectoren.
  Dirk.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Ben het wel met je eens maar ik denk dat de overheid bewust niet met een oplossing wil komen.

 • no-profile-image

  auke

  Michel, waar het mij omgaat is dat de overheid mestrechten heeft opgekocht met als doel om het mest overschot te verkleinen. Nu diend de volgende situatie zich aan; melkquotering verdwijnt waardoor er naar verwachting 30% meer uitbreiding word verwacht en dus het mestoverschot ook veel groter word.
  Als er dus niks gebeurd dan heeft de overheid dus toen voor niks al die mest (rechten) opgekocht.

 • no-profile-image

  Boesje

  Beste Annechien,
  Hoeveel mest produceer je nu extra sinds je een co-vergister in gebruik hebt??

 • no-profile-image

  auke

  Jaren geleden heeft de overheid mestrechten opgekocht waardoor het mest overschot kleiner werd.
  Als er nu weer meer mest bij komt is die opkoop regeling door de overheid voor niks geweest De oplossing voor het mest overschot zullen verschillend zijn nl, aanwenden op het land, verbranding, indroging, scheiden, export, etc.
  Wel blijf ik het vreemd vinden dat we een mestoverschot hebben en ook nog meststof importeren (kunstmest)

 • no-profile-image

  Michel

  Auke, je kunt alleen rechten erbij krijgen (50 % van de uitbreiding ) als je alle mest op je bedrijf verwerkt en afzet buiten de nederlandse landbouw. Op deze manier krijg je juist minder druk op de mestmarkt. Met dat kunstmest verhaal ben ik het helemaal met je eens. daarom moet je overheid producten na mestverwerking aanmerken als kunstmest. Zo kunnen de akkerbouwers goedkoper hun land bemesten en worden de afzet kosten lager. Maar aangezien de overheid, volgens mij, aandelen heeft in de kunstmestindustrie zal dat wel niet zo hard lopen

 • no-profile-image

  Dorien

  Als de systemen die nu op de markt komen hun werk doen. Dan is er straks een tekort aan mest. Want deze verwerkte mest moet buiten de Nederlandse landbouw worden afgezet ivm de 50-100 regeling. Dan zal er voor de te ontvangen mest weer betaald gaan worden. Het is immers een hoogwaardig product.

 • no-profile-image

  Jos

  Onze belangenbehartigers moeten eerst de politiek bewerken omtrent `t meten van de nitraatdiepte. Varkens/melkveehouders laten ieder jaar voor IKB/KKM e.d. `t grondwater onderzoeken en daar vind je nooit hoge concentraties aan nitraat.Met andere uitkomsten uit deze gegevens komen de bemestingsnormen in een heel ander daglicht te staan. Meer gebruik van organische mest komt ook de groei van de gewassen ten goede, die de laatste jaren alleen maar achteruit gaat, geeft dus ook meer afzet ruimte.We moeten elkaar als sectoren niet gaan tegenwer-
  ken maar met elkaar optrekken om de politiek op een andere gedachte te brengen. Hier ligt voor onze belangen- behartigers nog veel te doen.En de politiek mag ook wel eens horen tot hier en niet verder i.p.v. altijd compromien sluiten.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.