Home

Achtergrond

Lichte stijging grondprijs

De gemiddelde grondprijs is in 2006 met 2,65 procent gestegen naar 29.259 euro per hectare. Dat meldt de vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in haar jaaroverzicht.

De grondprijs steeg, met 9,2 procent naar 21.839 euro, relatief het meest in het Noorden van het land. Desondanks blijft het prijsniveau daar het laagst. In het Zuiden steeg de grondprijs het minst, met 2,0 procent naar 35.714 euro per hectare. In het Westen (+3,7 procent) en het Oosten (+7,4 procent) moest in 2006 ongeveer evenveel betaald worden voor een hectare grond (32.256 om 32.258 euro).

De stijgende tendens die in 2005 werd ingezet is duidelijk voortgezet. In 2005 steeg de gemiddelde grondprijs met 1,8 procent. Daarmee kwam een einde aan de prijsdaling die zich sinds 2001 had voorgedaan.

De hogere grondprijzen worden vooral veroorzaakt door het mestbeleid dat in 2006 inging. Veel bedrijven hebben niet voor intrede van het besluit grond gekocht, maar vorig jaar pas. Toen kregen de boeren in de gaten wat er aan de hand was, en investeerden ze in extra plaatsingsruimte voor de mest.

De vraag naar complete bedrijven is in 2006 toegenomen. Het gaat hier vooral om de grote courante bedrijven met een oppervlakte van minimaal 50 hectare met een goede verkaveling. De aantrekkende economie zorgt ervoor dat de projectontwikkelaars actiever zijn op de markt, waardoor meer agrarische bedrijven gekocht worden.

Door de schaarste heerst er in de glastuinbouw een enorme druk op grondprijzen van zeer goede kavels. Nieuw uitgeefbare grond met een gunstige kavelafmeting en een oppervlakte van meer dan 8 hectare levert tussen de 80 en 100 euro per vierkante meter grond op. Voor kleinere kavels varieert de prijs van 50 tot 80 euro per vierkante meter. Voor grond onder kassen wordt tussen de 30 en 80 euro per vierkante meter neergelegd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.