Home

Achtergrond

'Lagere kerstomzet supermarkten'

Supermarkten zullen naar verwachting in de week voor kerst minder omzet draaien dan vorig jaar, toen er voor bijna 738 miljoen euro werd verkocht.

Marktonderzoeksbureau GfK rekent voor dit jaar in week 51 op een omzet van 710 miljoen euro. GfK schrijft de lagere omzet toe aan het feit dat de twee kerstdagen dit jaar vallen op dinsdag en woensdag. Vorig jaar sloten de kerstdagen direct aan op het weekeinde en dat is voor de verkopen van supermarkten veelal gunstiger.

Met name in het zuiden van Nederland leeft kerst. In het noorden geeft de consument de voorkeur aan sinterklaas, zo onderzocht GfK. Het aantal huishoudens dat een echte kerstboom in huis haalt, neemt verder af.

De supermarkten draaien ondertussen goed. De omzetgroei zette zich ook in oktober onverminderd door. Was de omzetgroei in september nog 5,5 procent, in oktober zagen supermarkten de omzet met 6,5 procent stijgen naar 2,19 miljard euro. Vorig jaar was de omzet in oktober 2,06 miljard euro. Als de trend zich doorzet komt de totale supermarktenomzet dit jaar uit op 28,3 miljard euro, verwacht GfK.

De gemiddelde kassabon kwam in oktober uit op 20,98 euro. De supermarkten kregen meer klanten aan de kassa. Maar heel trouw is de klant niet: hij bezocht vaker verschillende supermarkten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.