Home

Achtergrond

LED-proeven bij zeven telers van start

Lemnis Lighting gaat een dezer weken bij zeven glastuinbouwbedrijven proeven starten met de LED-verlichting.

Het gaat om vijf tomatenbedrijven, een paprikabedrijf en een sierteeltbedrijf met potrozen. Totaal gaat het om een paar duizend vierkante meter, vertelt Jeroen van Velzen van Lemnis.

De proeven vinden plaats op vijf glastuinbouwbedrijven in Vierpolders en twee bedrijven in Middenmeer. "We zijn de LED-verlichting bij sommige bedrijven nu aan het installeren. Half november hangen de lampen bij alle bedrijven." Bij één bedrijf hangt de LED-verlichting al twee weken. "Daar ziet het er veelbelovend uit", aldus Van Velzen.

De proeven moeten uitwijzen dat het spectrum van de LED-verlichting de beoogde groeiresultaten haalt. Het doel is een gelijk resultaat als de gangbare lampen te realiseren, maar daarnaast een energieverbruik van 75 procent te halen ten opzichte van conventionele verlichting. "Uiteindelijk gaan we er van uit dat we bij de zeven glastuinbouwbedrijven zien dat de LED-verlichting de gangbare belichting voorbij streeft."

Volgens de woordvoerder komen er per dag een aantal telefoontjes binnen van telers die interesse hebben. De interesse oversteeg begin vorige week al de productiecapaciteit van 100 ha. Het bedrijf is onderhandelingen gestart met de leverancier om de productiecapaciteit volgend jaar omhoog te brengen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.