Home

Achtergrond 439 x bekeken 6 reacties

Kunstmest wordt duurder

Kunstmest wordt duurder. De vraag naar minerale meststoffen groeit wereldwijd.

Dat komt omdat meer graan en energiegewassen worden geteeld. Bovendien wordt in de EU veel braakliggende grond in gebruik genomen. Diverse kunstmestfabrikanten durven niet te voorspellen hoeveel kunstmest in prijs gaat stijgen. Maar het is onvermijdelijk gezien de grote vraag.

Een woordvoerder van Kemira Growhow zoekt de belangrijkste oorzaak in de groeiende graanteelt. "De wereldvoorraden zijn erg klein geworden. Er wordt alles aan gedaan de graanvoorraden aan te vullen. Om meer graan te produceren zijn meer minerale meststoffen nodig."

Ook het besluit van de Europese landbouwministers vorige week om de braaklegverplichting een jaar op te schorten speelt een rol, zegt de woordvoerder. "In de EU zal ongeveer 1,5 tot 2 miljoen hectare braakgrond in gebruik worden genomen. Dat is een oppervlakte gelijk aan alle landbouwgrond in Nederland."

Er zijn nog geen tekorten, volgens de woordvoerder. "Maar de extra vraag zorgt wel voor prijsstijgingen. Kali en fosfaat zijn al flink in prijs gestegen. Onlangs is ook de stikstofprijs gaan stijgen."

Ook Terry van Loon, productmanager van Triferto, verwacht oplopende prijzen. "Door de gestegen graanprijzen wordt nu ook graan gezaaid op percelen waar vroeger niks mee werd gedaan. De prijzen gaan ook omhoog als gevolg van stijgende energieprijzen. Dat maakt de productie duurder. Bij KAS bestaat 70 procent van de kostprijs uit energiekosten. Bovendien wordt op veel plaatsen in de wereld soja vervangen door de maisteelt, vanwege de hoge maisprijzen. Mais heeft fosfaatmeststoffen nodig."

Een woordvoerder van DSM-Agro bevestigt de trend. "De vraag naar kunstmest wordt ook nog versterkt door de uitbreiding van de teelt van energiegewassen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willie

  Wat een onzin zeg, wanneer er meer kunstmest geproduceerd gaat worden blijft de prijs toch hetzelfde (of daalt zelfs door grotere producties). Maar makkelijkste is om natuurlijk de prijs maar weer te verhogen, de boeren, akkerbouwers en tuinders zullen zo ook nooit een keer iets overhouden. Ik vind het hoog tijd worden dat we alle mest van de veebedrijven mogen gebruiken op het land, hierdoor is er al minder kunstmest nodig. Kunstmest is bijna "verplicht" met het huidig mestbeleid.

 • no-profile-image

  marcel

  Het verhaal zal best kloppen maar het is natuurlijk van de zotte om alles maar weer door te rekenen. Mogen de gebruikers van kunstmest ook eens wat proberen te verdienen. Als zij er niet meer zijn kan er ook geen kunstmest meer gekocht worden.

 • no-profile-image

  Daan

  Peter ik weet niet of je het weet maar het mestbeleid is zo dat dierlijke mest en kunstmest samen gaan. Je mag wel alleen dierlijke mest gebruiken maar dan kun je nooit je gewenste resultaten boeken als dat je het zou aanvullen met kunstmest. Ten tweede dierlijke mest zal kunstmest nooit helemaal kunnen vervangen. In de fruitteelt wordt bijvoorbeeld gewerkt met mangaan, stikstog, fosfaat, kali, nitraat, koper etc. Dit alles in de juiste en ook perfecte verhoudingen voor de boom waardoor de kans op uitspoeling gering is. Dierlijke mest is zeker goed maar voor top kwaliteit zoals hier in Nederland is kunstmest een pre

 • no-profile-image

  Paul

  Misschien moeten boeren zelf maar een kunstmestfabriek gaan beginnen. Misschien iets voor een cooperatie ?

 • no-profile-image

  A. Verhug

  Tsja is wel het makkelijkste om te doen, de prijzen "gewoon" omhoog te schroeven. Vind het alleen jammer dat om deze reacties niemand van hoger bestuur iets geeft. De meeste reacties zijn terecht alleen er wordt niks mee gedaan. het is van de zotte dat deze prijzen ook al stijgen zo blijft de boer niks overhouden.

 • no-profile-image

  peter

  dames en heren kunstmestafnemers grijp u kans en benut uw plaatsingsruimte voor dierlijke mest voor 100 % dat is twee keer geld verdienen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.