Home

Achtergrond 1 reactie

Kuikens komen uit het ei in patio-systeem

De eerst geboren kuikentjes zitten al rustig in het zaagsel, terwijl andere nog volop bezig zijn uit het ei te komen.

De eerst geboren kuikentjes zitten al rustig in het zaagsel, terwijl andere nog volop bezig zijn uit het ei te komen. Bram Bevelander uit Sint Annaland is de eerste pluimveehouder in Nederland die werkt met het patio-systeem. Hierbij worden broedeieren aangevoerd. De kuikens die uit het ei komen, vallen van de eiertray in een ruimte waar de dieren gelijk kunnen eten en drinken, in tegenstelling tot kuikens die bij een broederij worden uitgebroed. Deze week ontving Bevelander voor de zevende keer eieren. ”Ik ben erg tevreden over het systeem. Ik heb minder uitval van kuikens en kan meer rondes kuikens houden dan normaal. De kuikens verhuizen na twee weken naar een gewone vleeskuikenstal. Foto Anton Dingemanse

Vollegrondsgroenteteler Co Straver uit Dronten is bezig met de machinale oogst van wittekool, die via een lopende band in een kieper wordt gestort. "We oogsten tussen de 80 en 90 ton per hectare", stelt Straver. "Daarbij komt de kool inclusief het blad in de kieper terecht. De kieper heeft een capaciteit van zo’n 14 tot 15 ton, die we direct naar de fabriek in Elburg transporteren. Daar wordt de kool gedroogd en verkocht aan fabrikanten, die het gedroogde product in bijvoorbeeld 'cup-a-soup' of soepgroenten verwerken." Foto Axipress

De Noord-Groningse bollenteler Albert Hartman plant tulpenbollen. De kweker heeft 10 hectare bollenland, wat een normaal formaat is voor een bollenteler in het Noorden. "Het ene jaar wat meer dan het andere", licht hij toe. Hij heeft de tarwestoppel en het gras gespit om het goed te vermengen en fijn te maken. Door de stoppel en het gras in de kleigrond slempt de bodem niet dicht. Stro is op zijn grond dan ook niet nodig.
De plantomstandigheden zijn erg goed, zegt Hartman. "De bodem is een graad of 7, dat is ideaal. Als het maar onder de 10 is. Nu hoeven we er niks meer aan te doen. De winter moeten ze alleen doorkomen. In het voorjaar gaan we weer beregenen en bemesten. In juli kunnen we oogsten." Foto Koos van der Spek

Tulpenbollenkweker Herman Bos uit Groningse Kloosterburen dekt met behulp van de twee scholieren zijn pas in het dorpje Broek gepote bollen toe met stro. Niet vanwege de kou, maar om slempgevoeligheid tegen te gaan.
"Dit perceel heeft vrij lichte grond", zegt Bos, die zijn tulpen op 12 hectare kweekt. "Alleen die lichte gronden dek ik toe." Dat de stroprijzen momenteel zo hoog zijn, beïnvloedt de dikte van de laag op zijn land niet. "We hebben toch niet zoveel nodig. En: wat moet dat moet." Foto Jan Bouwman

Insentec, producent van robotmelkmachines en voersystemen voor runderen en varkens in Marknesse, produceert meer Galaxy-Starline robotmelkmachines dan vorig jaar. De belangsteling voor dit systeem neemt flink toe, vertelt manager Arnold van Leeuwen. "Niet alleen in Duitsland, Frankrijk en Spanje, maar ook in Tsjechië, Estland, China, Zuid-Korea, Japan en Cyprus", zegt hij. De verwachting is dat de komende jaren de afzet nog meer zal toenemen, doordat er steeds meer geautoriseerde dealers en importeurs in de verschillende landen worden aangesteld. Daarnaast stijgt volgens Van Leeuwen ook de vraag van melkveehouders naar een traditionele stalautomatisering van Insentec. Foto Insentec

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Marc

    Ziet er goed uit

Of registreer je om te kunnen reageren.