Home

Achtergrond

Kritiek barst los op Californische autoriteiten

De bosbranden in de Amerikaanse staat Californië zijn nog niet geblust of de kritiek is al losgebarsten over het optreden van de autoriteiten.

Sloegen stadbesturen, de gouverneur en de federale autoriteiten zichzelf al op de borst omdat de hulpverlening sneller op gang kwam dan bij orkaan Katrina, er lijkt toch ook veel te schorten aan de paraatheid van de staat om op te treden, stellen Amerikaanse media.

Bureaucratie heeft roet in het eten gegooid. Meer dan twintig blushelikopters bleven in de beginfase noodgedwongen aan de grond omdat er gewacht moest worden op functionarissen van staatsbosbeheer. Tegen de tijd dat ze kwamen, waren de branden al zo groot en was de wind al zo aangwakkerd dat vliegen niet langer verantwoord was.

C-130 Hercules toestellen die uitgerust hadden moeten zijn voor bluswerkzaamheden hadden de noodzakelijke aanpasingen nog niet ondergaan. Vier jaar geleden hadden de toegezegde watertanks al geïnstalleeerd moeten zijn.

Datzelfde geldt volgens een columnist de Los Angeles Times ook voor de uitrusting van brandweerkorpsen. In 2004 adviseerde een panel van gouverneur Schwarzenegger dat er 150 nieuwe brandweerwagens aangeschaft moesten worden, tot nog toe zijn er slechts negentien stuks besteld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.