Home

Achtergrond 218 x bekeken

Kleine paprikatelers niet tuk op individuele prijs

Paprikatelers van The Greenery hebben gekozen voor een individuele uitbetaalprijs.

Bij de stemming bleek weerstand van relatief veel kleine telers. Frank Hendriks, voorzitter van de productadviescommissie paprika van The Greenery (PMAC), is daar verrast over.

Het voorstel voor individuele uitbetaalprijzen werd eerder deze maand aangenomen met 328 stemmen voor en 158 tegen, schrijft The Greenery in het ledenblad Greenweek. Onder de tegenstemmers bevinden zich relatief veel kleinere telers, stelt Hendriks. Deze vertegenwoordigen minder stemmen, omdat de stemverhouding naar omzet is berekend.

Het relatief hoge aantal tegenstemmers zal niet tot ondermijning van het systeem leiden of tot een uittocht van telers, verwacht hij. "Dat hoort bij een democratie. We hadden ook liever gehad dat het voor 100 procent werd geaccepteerd, maar misschien is nog niet helemaal duidelijk hoe het systeem werkt."

Bij de stemming bleken vragen over de test met het nieuwe sys­teem niet afdoende beantwoord te worden. Dat heeft de stemming beïnvloed, denkt Hendriks. Hij zegt verbaasd te zijn over de weerstand bij kleine telers, omdat individuele uitbetaling juist voor hen beter kan uitpakken.

Met het uitbetaalsysteem is een bandbreedte van 2,5 procent gecreëerd. Telers die betrouwbare prognoses leveren, marktgericht zijn en goede kwaliteit leveren, kunnen een 2,5 procent hogere prijs krijgen. Vooral in goede seizoenen kan dat oplopen. "2,5 procent op 2 euro is meer dan op 1 euro", aldus Hendriks.

Het matige afzetseizoen van nu speelde geen rol in de stemming, denkt Hendriks. "De stemming onder telers is goed. The Greenery komt gemiddeld bij de top twee van uitbetaalprijzen in Nederland." Greenery-telers kunnen per jaar beslissen over aanpassing van de bandbreedte.

Of registreer je om te kunnen reageren.