Home

Achtergrond 185 x bekeken

Kleine gemeenten boos over uitbreiding wegennet

Diemen, Weesp, Muiden en Ouder-Amstel voelen zich gepasseerd bij het besluit van de regering over de uitbreiding van het wegennet tussen Amsterdam en Almere.

"Deze gemeenten zijn volstrekt niet bij de overeenkomst tussen het kabinet en de regio betrokken'', aldus verkeerswethouder Lex Scholten van Diemen vrijdag.

Het kabinet besloot begin deze maand dat de A9 tussen Amsterdam-Zuidoost en Amstelveen deels in drie tunnels komt te liggen. De vorige regering kwam al met plannen voor de verbreding van delen van de A1, A6 en A10 Oost. Doel is de files tegen te gaan.

Voordat de regering het besluit nam, onderhandelde minister Camiel Eurlings (Verkeer) daarover met onder meer Amsterdam, Amstelveen en Almere. Deze gemeenten bedongen maatregelen om te voorkomen dat de geluidsoverlast of luchtvervuiling bij hen zou toenemen. Het Rijk trekt daar ook geld voor uit.

De kleinere plaatsen zeggen nu zij niets over de plannen te zeggen hebben gehad. Diemen stelt bijvoorbeeld dat de eigen inwoners veel overlast zullen hebben van een bredere A1 en A10 Oost. Deze gemeenten gaan nu samen optrekken om te zorgen dat het kabinet aan hun wensen voldoet. Daarbij gebruiken zij volgens Scholten alle wettelijke middelen die tot hun beschikking staan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.