Home

Achtergrond 200 x bekeken

Kleine bedrijven moeten meedoen aan emissiehandel

Nederland mag kleinere ondernemingen, waaronder glastuinbouwbedrijven, niet buiten de Europese emissiehandel in CO2-rechten houden. Hierdoor moeten waarschijnlijk rond de 100 kleine installaties alsnog meedoen. Dat is het gevolg van het oordeel van de Europese commissie over het Nederlandse allocatieplan emissiehandel.

Brussel liet verder weten dat Nederland de verdeling van de rechten moet aanpassen. Naast deelname van de kleinere bedrijven gaat het om de totale hoeveelheid rechten aan het bedrijfsleven, die moet met circa 5 procent omlaag, en om het geven van extra rechten aan de industrie, waarmee de Commissie niet akkoord is.

Het Nederlandse allocatieplan voor emissiehandel was ter goedkeuring aan de Europese Commissie voorgelegd. In dit plan wordt beschreven welke bedrijven mee doen aan de emissiehandel in de periode 2008-2012, op welke manier berekend wordt hoeveel emissierechten deze bedrijven krijgen en om welke hoeveelheid het in totaal gaat.

Nederland had in het allocatieplan voorgesteld uit te gaan van het vermogen van afzonderlijke installaties; alleen bedrijven met installaties groter dan 20 megawatt zouden mee moeten doen aan de emissiehandel. De Commissie verwerpt deze aanpak, en oordeelt dat het opgeteld vermogen op een bedrijf doorslaggevend is. Wanneer dus op een bedrijf drie installaties van elk 7 megawatt staan moet dit bedrijf meedoen aan de emissiehandel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.