Home

Achtergrond 4 reacties

Kamer worstelt met megastal

De Kamer worstelt met het fenomeen van de megabedrijven.

Waar de linkse oppositie grenzen wil aan de groei, willen andere fracties zich niet vastleggen op een maximum-omvang. Dat bleek vandaag bij de behandeling van de LNV-begroting voor 2008. Alleen de VVD sprak zich onomwonden uit voor grootschalige productielandbouw. Kamerlid Janneke Snijder vindt dat minister Gerda Verburg daar te weinig oog voor heeft. Ze hekelde het opgeven van goede landbouwgrond voor natuurcompensatie.

Ook het CDA vroeg om ruimte voor ondernemers, door deregulering en lagere administratieve lasten. Het gezinsbedrijf moet uitgangspunt zijn, zei Joop Atsma. Harm Evert Waalkens (PvdA) pleitte andermaal voor een Agrarische Hoofdstructuur.

De linkse oppositiepartijen buitelden over elkaar heen met eisen om meer geld voor dierenwelzijn. De Partij voor de Dieren wil in elk geval veiligstellen dat de begrote 7 miljoen euro alleen besteed kan worden aan dierenwelzijn.

GroenLinks wil 10 miljoen euro extra voor dierenwelzijn, de SP zelfs 40 miljoen euro inruimen voor dit thema. Genoemde partijen uitten hun ongenoegen over de latere behandeling van de Nota dierenwelzijn. Die staat gepland na het kerstreces.

CDA en VVD vroegen om voortzetting van de rijksbijdrage aan destructie; ook de PvdA wil een verwijderingsbijdrage. Daarnaast vroegen CDA en VVD om het wegnemen van belemmeringen bij mestvergisting. Het debat wordt morgenmiddag voortgezet.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ikke

  Tsja Bert, Als je zoveel dode dieren hebt... Dan kun je beter eerst eens kijken wat daar de oorzaak van is ...

 • no-profile-image

  bert

  dode dieren in de vergister en je hebt een hogere rendement, en geen gesleep van dode dieren met ziekte kiemen.
  en dode dieren branden ook goed. en zo heb je een eigen energie centrale

 • no-profile-image

  aidan

  tja,Ikke
  hoe groter het bedrijf hoe groter de uitval.

 • no-profile-image

  boer

  Ik ben de mening toegedaan dat Harm Evert Waalkens eerst zelf zijn eigen erf netjes moet maken, alvorens hij wat te zeggen heeft over natuurbeheer. Natuur moet natuurschoon zijn en niet maar laten groeien wat groeien wil, want dan de dorens en de distels de baas, Willen we dat dan metelkaar??

Of registreer je om te kunnen reageren.