Home

Achtergrond

'Kamer verkeerd ingelicht over CIA-praktijken'

D66 heeft de regering opnieuw om opheldering gevraagd over haar betrokkenheid bij het geheime uitleveringsprogramma van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, zo liet de partij vandaagweten.

Volgens D66 heeft de regering de Tweede Kamer verscheidene keren verkeerd ingelicht over de omstreden CIA-praktijken.
Aanleiding voor de vragen is een artikel in de Deense krant Politiken eerder deze week, waarin voormalig CIA-agent Michael Scheuer stelde dat onder meer de Nederlandse en de Deense regering al in 1995 werden ingelicht over het uitleveringsprogramma van de CIA.

Dat programma kwam in 2005 in opspraak toen bleek dat de inlichtingendienst vluchten met terreurverdachten over Europees grondgebied uitvoerde en terreurverdachten uitleverde aan landen waar ze het risico liepen gemarteld of ter dood veroordeeld te worden. Volgens de oud-agent was Nederland als 'een van de trouwste bondgenoten' van de Verenigde Staten op de hoogte van het programma.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.