Home

Achtergrond 305 x bekeken

Kalversector ziet niets in rubber vloeren

De vleeskalversector kan niet leven met de nota dierenwelzijn van het ministerie van landbouw.

De sector hikt met name aan tegen de verplichting dat alle vloeren in de vleeskalversector per 2009 moeten zijn uitgerust met rubber. Voorzitter Bert Loseman van de LTO-vakgroep vleeskalverhouderij distantieert zich dan ook van het officiele standpunt van LTO dat de sectoren wel kunnen leven met de nota.

De oplossing met rubbermatten is volgens de vakgroep duur. Loseman denkt dat de investering per kalf neerkomt op een bedrag van 150 euro per kalf. Voor een bedrijf met duizend dieren wordt dat dus 150.000 euro. Loseman wijst op de recente investeringen in groepshuisvesting die de sector net achter de rug heeft. "Zo snel al weer een forse investering is niet haalbaar."

Ook twijfelt Loseman aan de wetenschappelijke onderbouwing van de wenselijkheid van rubber vloeren voor de kalversector. "Er zijn tot nu toe alleen onderzoeken gehouden bij vleesstieren en niet bij vleeskalveren."

Loseman wordt in zijn kritiek gesteund door directielid Hennys Swinkels van kalfsvleesproducent VanDrie Group. Sinkels: "Ik was verrast dat die rubber vloeren in de welzijnsnota zijn terecht gekomen. Het is wat ons betreft een te ambitieuze wens en niet onderbouwd. Voor ons staat nog lang niet vast dat rubber beter zou zijn."

Swinkels is wel blij met het voornemen dat de te ontwikkelen dierenwelzijnsmonitor een sterke wetenschappelijke basis krijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.