Home

Achtergrond 222 x bekeken

Kalversector biedt Masterplan Antibiotica aan minister aan

De Nederlandse kalversector bood landbouwminiter Gerda Verburg gisteren een Masterplan Rationeel Gebruik Antibiotica Nederlandse Kalversector aan.

Met het plan moet er evenwicht komen tussen de inzet van antibiotica voor de diergezondheid en de minimale risico’s voor de volksgezondheid.

Het Masterplan concentreert zich op het aantoonbaar maken van het gebruik van antibiotica en de controle op de naleving van regels in de kalversector. Daarnaast wil het plan in beeld brengen hoe de resistentie tegen antibiotica zich ontwikkelt en hoe dit te verminderen of te beheersen is.

Ook moet het plan het bewustzijn ten aanzien van antibioticagebruik in de kalversector vergroten. Vleeskalverhouders, dierenartsen en kalfsvleesintegraties gaan daarvoor een overeenkomst tekenen. Voor de eerstgenoemden komen er verplichtingen in de kwaliteitsregeling IKB Kalf.

Het therapeutisch gebruik van antibiotica stijgt bij vleeskalveren. Dat is een gevolg van het verbod op het gebruik van Anti-Microbiële Groeibevorderaars in kalvermelkpoeder sinds 1 januari 2006. Naast een stijging van het gebruik van antibiotica neemt ook de resistentie daartegen toe met een potentieel risico voor de volksgezondheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.