Home

Achtergrond 218 x bekeken

Japanse voedingsproducenten massaal uit China

Honderden Japanse voedingsverwerkers verplaatsen hun activiteiten van China naar onder meer Thailand.

Dat zegt Paiboon Ponsuwanna van de Thaise industriefederatie. In de Bangkok Post verklaart Ponsuwanna dat de verschuiving niks met arbeidskosten of milieunormen te maken heeft. Die liggen volgens hem in China juist lager. De werkelijke reden is de toegenomen angst van Japanse retailers dat verwerkte voeding uit China chemisch besmet is of niet duurzaam is geproduceerd.

In 2007 exporteert Thailand volgens het Nationale Voedingsinstituut naar verwachting voor 12,5 miljard euro aan voedingsmiddelen. Dit is 18 procent meer dan vorig jaar. China geldt als een grote consument van voedsel.

Zo consumeert het communistische land meer dan de helft van het wereldwijd verwerkte varkensvlees en een derde van pluimveevlees. Het land vecht een diplomatieke rel uit met de VS in verband met voedselveiligheidsnormen.

Of registreer je om te kunnen reageren.