Home

Achtergrond

Irak ontkent gevaar doorbraak dam

De Iraakse regering heeft woensdag ontkend dat de grootste dam van het land bij de stad Mosul op springen staat, waardoor honderdduizenden mensen gevaar lopen.

Experts van het Amerikaanse leger zeiden eerder dat de Mosul-dam dreigt te bezwijken door de enorme waterdruk. Sinds de bouw in 1984 zijn er veel problemen met de dam doordat de gipsen onderlaag poreus is en er lekkages ontstonden. Volgens de deskundigen is de dam "de gevaarlijkste in de wereld''.

Naar schatting zou de doorbraak 500.000 mensen het leven kosten. De noordwestelijke stad Mosul en de hoofdstad Bagdad zouden geheel of gedeeltelijk onder water verdwijnen.

In september 2006 stelden experts van het Amerikaanse leger al dat de dam een "onacceptabel risico'' vormt. De Amerikaanse bevelhebber in Irak drong toen bij de Iraakse regering aan op een snelle reparatie. Een Amerikaans reconstructieproject om de dam te versterken ter waarde van 27 miljoen dollar mislukte door onenigheid in het management.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.