Home

Achtergrond 157 x bekeken

Investeringen in Russische economie nemen fors toe

Buitenlandse investeerders hebben de afgelopen week een recordbedrag van 100 miljoen euro gespendeerd op de Russische aandelenbeurs.

Hoge voedselprijzen drukken echter de welvaart. Volgens financieel analisten die zakenkrant Kommersant citeert hangt de toegenomen interesse van beleggers samen met twee factoren: het vertrouwen in politieke continuïteit en het besef dat de Russische aandelenbeurs lange tijd structureel is ondergewaardeerd. Persbureau Itar-Tass meldt dat volgens gegevens van de Russische centrale bank de totale kapitaalstroom naar Rusland dit jaar 7 miljard bedraagt.

De Russische economie groeit volgens cijfers van de wereldbank met 6 tot 7 procent. De welvaart wordt in bepaalde mate beperkt door hoge voedselprijzen. Volgens nieuwsbureau RIA Novosti is bijvoorbeeld de prijs van melk in Rusland met meer dan 10 procent gestegen. Landbouwminister Alexei Gordejev spreekt van "wanorde" en noemt de prijsstijgingen grotendeels onverklaarbaar en niet te rechtvaardigen. Vooral niet omdat de Russische oogst van onder meer granen sterk is toegenomen en grote investeringen zijn gedaan ten behoeve van de productiviteit. Volgens hem is het Russische kabinet van plan in te grijpen of prijzen zelfs te bevriezen. Premier Viktor Zubkov organiseerde reeds overleg met belangrijke producenten, verwerkers, verkooporganen en wetenschappers om tot een 'zelf-regulerend' mechanisme te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.