Home

Achtergrond

Installatie luchtslurven boven bladgewassen afgerond

Bovenin de kas van biologische teler Jonker in ’s-Gravenzande (BiJo) zijn de luchtbehandelingskasten en luchtslurven gemonteerd, zodat binnenkort proefgedraaid kan worden met het nieuwe klimaatsysteem.

In deze eerste projectfase is een open kas voorzien van luchtbehandelingskasten (lbk’s) en een luchtslurf per tralie. Zodra het grondstomen is afgerond, waar nu nog een groot deel van het ketelgas voor nodig is, gaat BiJo de kas verwarmen via het Innogrow-concept.

Via een gericht gatenpatroon onderin de slurven zal warme lucht naar beneden geworpen worden. CO2 kan niet meegedoseerd worden. Jonker overweegt daarom nog een aansluiting op het OCAP-netwerk te nemen.

In een latere fase volgen de bouw van een gesloten kas en ondergrondse warmteopslag, zodat in combinatie met de open kas gas bespaard kan worden. Daarmee moet de installatie in ongeveer 8 jaar tijd terug te verdienen zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.