Home

Achtergrond

Hutspotterig beleid verruilen voor nieuw recept

Het beleid van minister Verburg lijkt vernieuwend, maar eigenlijk past ze alleen maar op de winkel. Dat moet anders, vindt VVD’er en bestuurskundige Edwin van der Post.

Doe maar van alles wat. Dat lijkt minister Gerda Verburg tegen haar ambtenaren te hebben gezegd. Ze wil naar een multifunctionele landbouw en het beleidsterrein van LNV in een breder perspectief plaatsen. Dat klinkt geleerd en vernieuwend. Maar het resultaat is een inspiratieloze landbouwbegroting.

Waar ze nou echt naar toe wil met de landbouw blijft steken in een onsmakelijk, hutspotterig beleid. Het blijft hangen in geld voor smaaklessen op scholen, vage wetten over dierenwelzijn en slappe maatregeltjes voor innovatie. Bij de behandeling van de landbouwbegroting moet de minister daar stevig op worden aangepakt.

Verburgs beleid ademt alle geur van het passen op de winkel. Terwijl er juist werk aan de winkel is. Zo is de aanhoudende daling van het aantal agrarische bedrijven hét probleem waarmee de Nederlandse landbouw te kampen heeft.

Eerder dreigt verpaupering van het platteland. Zeven op de tien boeren vindt geen opvolger. Bovendien houdt de verrommeling van het landschap aan. We moeten dus niet vreemd opkijken als we binnenkort naast 'probleemwijken' ook te maken krijgen met 'probleempolders'.

Weiderobots, mestrobots, schoonmaakrobots voor varkensstallen, fruitplukrobots en een satellietbeeldensysteem waarmee de oogst voorspeld kan worden. Kennis en ontwikkeling van dergelijke innovaties verdienen veel meer onderzoeksgeld. Innovatiesubsidies moeten de koe niet vervelend bij de uier kietelen, maar bij de horens vatten.

Kortom, de begroting van de nieuwe landbouwminister zet niet of nauwelijks vaart in de innovatie van de agrarische sector. ls boerendochter moet de minister dat toch weten. Hopelijk zal ze door haar agrarische komaf dan ook snel het licht zien.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.