Home

Achtergrond 372 x bekeken

Houd Japan in het vizier (3)

De hygiënestatus in Japan is hoog. Van dierwelzijn hebben de Japanners niet gehoord en antibiotica zit nog volop in het voer.

De varkenshouderij in Japan kan op veel vlakken nog wat van Nederland leren. Maar op één vlak kan de gemiddelde Nederlandse varkenshouder duidelijk wat van Japanse varkenshouders leren. Dat is hygiëne. Op alledrie de bedrijven die ik heb bezocht, waren de ontsmettingsbakken gevuld met vers ontsmettingsmiddel. De boeren liepen er zelf telkens doorheen. De bak was er duidelijk niet alleen voor de show neergezet. Witte wegwerpoveralls, overschoentjes en mutsjes waren er op alle bedrijven. Ook mondkapjes en handschoentjes ontbraken niet. Douchen hoefde niet. De bedrijven waren echt netjes; opgeruimd en schoon.

Het is niet gek dat Japanners zo schoon werken. Dat past in de Japanse cultuur, waarbij je niet met schoenen aan het huis binnenloopt om hygiënische redenen en er zelfs aparte slippertjes zijn die alleen op het toilet gedragen moeten worden en niet erbuiten. Maar op gezondheidsvlak gaat het toch een stuk slechter in Japan dan in Nederland. PM+-vrij, schurftvrij, Aujeszky-vrij daarvan hebben ze nog nooit gehoord. Ze vaccineren gewoon alle dieren.
Ook dierenwelzijn, daar hebben ze volgens mij nog nooit van gehoord. De koeien buiten laten lopen? Nee joh, dat is helemaal niet efficiënt. De koeien staan op praktisch alle melkveebedrijven aangebonden in een grupstal. Zeugen in groepen? Moet dat dan? Dat is toch helemaal niet handig! En hoeveel varkens er per hok mogen? Nou, zo veel als je wilt, maar ze moeten natuurlijk nog wel genoeg ruimte hebben om goed te groeien en geen gezondheidsproblemen te krijgen. Ook regels voor een dichte vloer zijn er niet. Laat staan dat er speeltjes gemaakt worden voor varkens.

Kansen voor Nederland

Verder zit het voer nog boordevol antibiotica tot de varkens 70 kilo wegen. Ik vind dat een beetje dubbel, want Japanners roepen continu dat ze de voedselveiligheid zo belangrijk vinden. Dan moeten ze dus vooral vlees uit Europa eten! Dat maakt mij duidelijk dat Nederland niet alleen op prijs hoeft te concurreren in Japan, maar ook op productspecificaties. Het vlees moet gemarmerd zijn met daarbij een certificaat dat het voedselveilig is, dat is de beste optie. Kansen te over dus.

« vorige | volgende »

Foto

Marleen van Sleuwen

Of registreer je om te kunnen reageren.