Home

Achtergrond

Hongaarse bruiloft

In Hongarije wordt alleen op zaterdag getrouwd. Dat is een al eeuwenoude traditie. We bezochten recent een bruiloft van vrienden.

Een Hongaarse bruiloft is in feite een Brabantse of Twentse bruiloft in de overtreffende trap. Op zaterdag rond 12 uur start het festijn. De gasten, veelal tussen de 100 en 200 mensen, verzamelen zich bij de bruidegom thuis. Daar wordt gestart met wat eigengemaakte wijn of pálinka (zeg maar een jenever met 50 procent alcohol). Dan wordt er gegeten. Vaak is het eten klaargemaakt door de familie en buren. Na de lunch gaat iedereen naar het huis van de bruid. Ook daar wordt gewerkt aan het promillage in het bloed.

In optocht, onder begeleiding van een muziekbandje, gaat de stoet naar het gemeentehuis (elk dorp heeft een gemeentehuis en burgemeester). Daarna in een soortgelijke optocht naar de kerk. Rond 16.00 uur zitten deze plechtigheden erop, en gaat men naar een feestzaal. Lange tafels, muziekbandje en vooral veel eten en drinken. Het eten wordt om 16.00, 20.00 én 00.30 uur geserveerd. Ook is er nog bruidstaart. Kortom de calorieën knallen erin.

Hongaren kunnen enorm dansen, iets waar ik als houterige nuchtere Tukker toch efkes moeite mee heb. Die eigengemaakte pálinka doet dan wonderen. Zelfs deze blonde Hollander krijgt dan het zweet op de rug door die snelle Hongaarse dansen. Dit gaat door tot circa middernacht, waarna een speciale Hongaarse traditie plaatsvindt.

De bruid en bruidegom gaan even weg om zich om te kleden. De bruid komt terug in rode kleding, en iedere gast maakt een kort dansje met haar. Dit gaat gepaard met een vrijwillige financiële bijdrage, dat in een afgedekt mandje wordt gedaan. Hongaren zijn op bruiloften écht niet te zuinig, er wordt maanden gespaard om het bruidspaar grote cadeaus en geld te geven.

De bruid danst met iedere gast tot op het eind haar „prins op het witte paard” binnenkomt en de laatste dans met haar maakt en dan „verdwijnt” met haar én het mandje met geld. Volgens mij hét ultieme moment: het enige moment dat de bruid „geld opbrengt”...

Na dit dansritueel is er weer eten, soms is er vuurwerk en daarna gaat het feest door tot in de vroege ochtenduren. Inderdaad... tot 06.00-07.00 uur in de ochtend. Geloof mij dat men in Hongarije niet weet wat de huwelijksnacht is, want géén bruidegom die dat nog kan presteren.

De nachtelijke uurtjes van een bruiloft zijn vaak erg leuk. Ik kan er eentje uit eigen recente ervaring beschrijven. Zo rond 03.00 uur moesten we ons in zwemkleding hijsen om een verfrissende duik in het zwembad te nemen. Langs het zwembad stond een hele verzameling van flessen sterke drank, varierend van Jägermeister, whiskey, Bacardi-rum, pálinka, etc. Ook was er iemand in het bezit van een grote doos sigaren...

Na een paar uur diepe slaap zijn we begonnen aan de terugreis van 3 uur met de auto. Circa 2 liter cola is er weggewerkt om de maaginhoud rustig te houden. Leuke feestjes, die Hongaarse bruiloften!

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.