Home

Achtergrond

Honderden passagiers urenlang vast in defecte trein

Ongeveer vierhonderd reizigers hebben uren vastgezeten in een defecte, vlakbij het Midden-Limburgse Echt gestrande trein.

Dat heeft een woordvoerder van ProRail gisteravond gezegd. De trein kwam na kortsluiting rond 19.15 uur tussen de akkers stil te staan. De stroom van de bovenleiding viel uit.

Het gealarmeerde Openbaar Ministerie (OM) vond het volgens de Nederlandse Spoorwegen (NS) te gevaarlijk om de mensen uit de trein te halen, omdat het ter plekke zeer donker was en er een drukke overweg in de buurt lag. Bovendien waren er kinderen en ouderen met rollators in de trein, die de afstap van ruim een meter niet konden maken.

In de trein bleek een brandje te zijn uitgebroken in een van de kachels met rookontwikkeling en kortsluiting als gevolg. Medewerkers van de NS blusten die brand met een poederblusser. Als gevolg daarvan kregen twee conducteurs en vijf passagiers zodanige ademhalingsproblemen, dat ze door medewerkers van de NS uit de trein werden gehaald en met een busje naar het ziekenhuis werden gebracht. Ze zijn inmiddels weer thuis, zei een woordvoerder van de NS vanochtend.

Om 22.45 uur kon de trein worden weggesleept. De passagiers konden op het station in Sittard overstappen. Veel van hen klaagden over de kou in de dubbeldeks intercitytrein met bestemming Maastricht, waar in enkele wagons het licht was uitgevallen.

Om 22.00 had de trein al weggesleept kunnen worden, maar mocht dat nog niet van de spoorwegpolitie. Die wilde eerst met het OM overleggen of ter plaatse onderzoek moest worden gedaan, zei een woordvoerster van de Koninklijke Landelijke Politiediensten KLPD. Uiteindelijk mocht de trein drie kwartier later worden weggesleept naar Sittard. Daar stelt de politie een nader onderzoek in naar wat er precies gebeurd is in de trein.

De woordvoerder van de NS noemde de situatie voor de reizigers "buitengewoon vervelend''. Hij benadrukte dat dit soort incidenten praktisch nooit voorkomt. "We hadden hier te maken met Murphy's Law, waarbij de ene tegenslag zich op de andere stapelde'', zei hij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.