Home

Achtergrond 302 x bekeken 5 reacties

Hollandse kip, boontjes en aardappelen CO2-kampioen

Plantaardig voedsel uit eigen land eten is beter voor het milieu dan het gebruik van boontjes uit Afrika en rijst.

Dit concludeert het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) naar aanleiding van eigen onderzoek. Volgens het centrum zijn met lichte aanpassingen van het menu jaarlijks vele duizenden autokilometers uit te sparen (of in ieder geval de uitstoot van schadelijke gassen die gepaart gaat met deze kilometers).

Rundvlees blijkt een wel zeer klimaatonvriendelijk hapje. Wie één portie rundvlees vervangt door eenzelfde hoeveelheid pluimveevlees (standaardvlees waarschijnlijk, geen Volwaard) bespaart de CO2-uitstoot van minstens tien autokilometers, weet het CLM. Erwten en bonen zijn nog beter.

Bij het pluimveevlees kunnen het beste Hollandse boontjes met aardappelen van eveneens Nederlandse bodem worden geserveerd. Wie tachtig gram rijst inruilt voor 200 gram aardappelen bespaart één autokilometer. Hollandse in plaats van Afrikaanse boontjes besparen per portie drie kilometers CO2-uitsoot.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Elly

  Het maakt niet uit of je nu gewone kip of Volwaard neemt, Kip ,elke dag mag!

 • no-profile-image

  Ton Waals, Flandrex/Volwaard

  Klaas,

  Bij gebruik van Volwaard-kip is de besparing op CO2-uitstoot nog hoger want de Volwaard-kuikens worden allemaal regionaal rondom de slachterij grootgebracht.
  Transportafstand van boerderij naar Flandrex (slachterij) is maximaal 65 km.

 • no-profile-image

  Jan

  mooi onderzoek toch! nu een commercial eromheen en het moet werken, want co2 is hOT!! Ik ga maar weer wat meer erwtjes en boontjes telen!!! goed voor U!!!

 • no-profile-image

  Eddy Vermorken

  Zie hier het geheim van de ecologische landbouw en levenswijze. Oude kennis, weggevaagd door de mondiale commercialisering van de landbouw met de USA en GATT fungerend als inspirator.

  Ik hoef niet zonodig Nijlbaars met Sweet Potatoe en Avocado salade.

  Doe mij maar eigen productie.

 • no-profile-image

  T.Peeters

  Pffff Nutteloos onderzoek! We weten allemaal wel dat t zogenoemde Local for local wel beter is voor t milieu als we kijken naar het aantal gereden kilometers. Ga dat maar eens tegen de consument in de winkel zeggen dat ze boontjes voor 3 cent meer moeten kopen die uit Nederland komen. Neen dat lukt toch niet zijn ze hier te gierig voor. Je krijgt het er bij geen Hollander ingeslagen dat ze Nederlands spul moeten kopen ze kijken alleen maar naar de prijs.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.