Home

Achtergrond

Hobbyveehouderij is geen aanhorigheid van de woning

Percelen grasland waarop een hobbyveehouderij wordt uitgeoefend is geen aanhorigheid van de eigen woning. Dat heeft het Gerechtshof van Amsterdam bepaald.

Een hobbyboer (runderen, schapen en geiten) oefent zijn hobby uit op percelen grasland van in totaal 6,5 hectare die grenzen aan het perceel waarop het woonhuis zich bevindt. De percelen grasland heeft hij gefinancierd en de rente die hij daarvoor moet betalen wil hij aftrekken als eigenwoningrente.

De percelen moeten volgens hem namelijk worden aangemerkt als aanhorigheden van de eigen woning in de zin van artikel 3.11 eerste lid van de Wet inkomstenbelasting 2001 (Wet IB 2001).

De inspecteur van de belastingdienst en ook het Gerechtshof geven de man echter geen gelijk. Volgens het Hof zijn de percelen grasland namelijk niet ‘in gebruik’ en ‘niet dienstbaar’ aan de onderneming.

Tussen het gebruik van de percelen grasland voor het hobbymatig houden van vee en het gebruik van de woning bestaat immers geen functioneel verband. Laat staan dat geoordeeld zou kunnen worden dat de hobbyveehouderij dienstbaar is aan de woonfunctie van de woning.

Meer informatie Volledige uitspraak van het Gerechtshof van Amsterdam

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.