Home

Achtergrond 340 x bekeken

Historische ABN Amro bank uit de AEX

Het was Koning Willem I die in 1824 de Nederlandsche Handelsmaatschappij oprichtte. Uit fusies met de Twentse en Rotterdamse banken ontstond in 1991 de ABN Amro.

Deze week hield de bank als onafhankelijke kredietverstrekker op te bestaan. Het Schotse RBS, Spaanse Santander en Belgische Fortis nemen voortaan de besluiten aan de Gustav Mahlerlaan in Amsterdam. Bij wijze van eerste stap trok het consortium het fonds ABN Amro terug uit de AEX-index.

Het einde van het onafhankelijke tijdperk werd feitelijk ingeluid door de interesse die Barclays uitte. Haar bod van 67 miljard euro maakte de aandeelhouders hongerig. Daarom was er geen weg terug toen het driekoppige consortium zich meldde met een beter bod. Liefst 86 procent van de aandeelhouders koos voor het trio.

Het bestuur, en dan vooral topman Rijkman Groenink, spraken hun voorkeur uit voor Barclays. Deze bank zou cultureel beter bij ABN Amro passen en bovendien bijna geen overlappende activiteiten meebrengen. De Londense bank beloofde bovendien te investeren in financiële opleidingen in Nederland en bepaalde dat het nieuwe hoofdkantoor in Amsterdam-Zuid zou komen. Groenink verbond daarom dezelfde conclusie aan de mislukte toenadering tot Barclays als eerder zijn ooit gedoodverfde opvolger, financieel directeur Hugh Scott-Barrett.

Nu wordt de bank die ooit furore maakte in de opiumhandel opgeknipt en verdeeld. De name de Nederlandse activiteiten komen onder druk te staan. Ze worden samengevoegd met de Nederlandse vestigingen van het kleinere Fortis. Voor de kredietverstrekking heeft de overname geen directe gevolgen. Of de strategische visie op verschillende vlakken om meer te investeren in de landbouw op de helling gaat, is de vraag.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.