Home

Achtergrond

Historisch lage inflatie

De inflatie in Nederland is sinds 1989 niet meer zo laag geweest als het afgelopen jaar. In 2006 stegen de prijzen gemiddeld met 1,1 procent. Die lage inflatie is vooral te danken aan lagere overheidstarieven en een minder sterke stijging van de energieprijzen dan in 2005. Dit blijkt uit de consumentprijsindex van het CBS.

De inflatie is voor het derde achtereenvolgende jaar onder de 2 procent gebleven. Na enkele jaren van prijsdalingen zijn de prijzen van voedingsmiddelen met 1,4 procent en alcoholvrije dranken met 4,8 procent zelfs weer gestegen.

Vooral veel geconsumeerde producten waren met 9,8 procent fors duurder. Daarnaast zaten alleen vis, schaal en schelpdieren (3,2 procent) en fruit (1,8 procent) boven het gemiddelde. Suiker, zoetwaren en ijs, melk, kaas en eieren en brood en graanproducten waren juist goedkoper.

Mineraalwater, frisdranken en sappen waren 6 procent duurder, koffie, thee en cacao 2,3 procent. De prijsstijging van electriciteit, benzine en gas was minder dan in 2005. Het grootste deel van de inflatie is echter toch aan deze producten toe te schrijven.

Meer informatie Website CBS

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.