Home

Achtergrond 172 x bekeken

Hervorming groente- en fruitsector in nieuw GLB

De Europese Commissie wil de gemeenschappelijke marktordening voor groenten en fruit hervormen. Deze sector moet hierdoor in overeenstemming worden gebracht met de andere sectoren van het hervormde Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB).

De voorstellen hebben onder meer tot doel de concurrentie en marktgerichtheid van de groente en fruitsector te verbeteren, inkomensschommelingen door crises te verminderen, het verbruik te verhogen, het milieu te beschermen en waar mogelijk de regels en administratieve rompslomp te verminderen.

De Commissie hoopt dat Raad en Parlement de hervorming voor medio 2007 zal goedkeuren, zodat ze in 2008 in werking kan treden. Doel is dat telersverenigingen eenvoudiger en flexibeler kunnen werken. Er komt ook extra steun voor fusies en groeperingen van deze verenigingen. De begroting hiervoor bedraagt momenteel 700 miljoen euro. Het crisisbeheer zal ook lopen via de telersverenigingen, met 50 procent cofinanciering van de Gemeenschap.

Het met groente en fruit beplante areaal komt in aanmerking voor toeslagrechten. De bestaande steun voor verwerkte groenten en fruit wordt volledig ontkoppeld en de nationale begrotingsmaxima voor de bedrijfstoeslag wordt verhoogd. Lidstaten mogen referentiebedragen vaststellen en beslissen welke landbouwers toeslagrechten krijgen. In totaal zal ongeveer 800 miljoen euro worden overgedragen naar de bedrijfstoeslagregeling.

In het kader van elk operationeel programma moet ten minste 20 procent van de uitgaven worden gespendeerd aan milieumaatregelen. Omdat de besprekingen over de wereldhandel nog niet zijn afgerond, wordt het bestaande wetgevingskader over de externe handel voorlopig ongemoeid gelaten. Wel stelt de Europese Commissie voor de exportrestituties en de verwerkingssteun af te schaffen.

Meer informatie Bekendmaking op site Europese Commissie

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.